Milanović novi predsjednik Hrvatske

Pravo glasa na predsjedničkim izborima imalo je 3,86 miliona birača u Hrvatskoj i inostarnstvu
33062 pregleda 135 komentar(a)
Zoran Milanović, Foto: AP, AP
Zoran Milanović, Foto: AP, AP
Ažurirano: 05.01.2020. 22:50h

Novi predsjednik Hrvatske je bivši premijer Zoran Milanović iz opozicione Socijaldemokratske partije (SDP).

Rezultati Državne izborne komisije (DIP) na osnovu obrađenih 99,85 biračkih mjesta Milanović je osvojio 54,01 odsto glasova, a Kolinda Grabar-Kitarović 45,99 odsto.

"Kampanja je bila teška, duga, nije uvijek bila korektna, ali to je tako. Ako sam bilo koga previše nagazio, rekao neku neistinu, to nije bio namjerno. Od danas i sjutra radim i živim posao drugačiji od ovoga do sada. Postaću predsjednik svih građana, Hrvata i onih koji to nisu, i sretan sam zbog toga. Znam i da danas ima puno ljudi koji nisu htjeli da postanem predsjednik. S time moramo živjeti. Od mene neće čuti sladunjave priče o zajedništvu, ali insistiraću da nikoga bez potrebe ili namjerno ne povrijedim, da budem uho i glava za svakoga, da vodimo dijalog svjesni da nas ima različitih", rekao je Milanović.

Kazao je i da se nada da neće iznevjeriti povjerenje građana koji su glasali za njega.

"Ovo četiri miliona što nas ima traži svoje mjesto pod suncem, mjesto u Evropi koje je i dalje najljepše mjesto i kontinent za život, i mi smo dio tog kontinenta. Vjerujem da ćemo u tome biti uspješni, i sa svakim ko bude u izvršni vlasti sarađivaću. Znam što predsjednik može, što ne može, neće biti spletki, tajnih dilova i poslova, za mene će sve stranke biti iste jer mi smo stranačka parlamentarna demokratija. Nije savršeno, ali bolje od toga nema. Jedina snaga je snaga govora, uvjerljivost, ustava, koji je društveni dogovor i treba ga poštovati", rekao je novi predsjednik Hrvatske.

Grabar Kitarović čestitala je Milanoviću pobjedu na izborima.

"Zoran Milanović će biti predsjednik sledećih pet godina, na tome mu čestitam i želim mu svako dobro", rekla je Grabar Kitarović koja je prekinula zviždanje okupljenih u izbornom štabu HDZ na pominjanje imena novoizabranog predsjednika.

Ona je dodala da je za nju kampanja gotova još u petak i da više neće reći ni riječ protiv svojih prethodnika ili nasljednika.

"Pružam ruku Milanoviću, da prenos vlasti bude civilizovan, da ga uputim i da se nađemo i prije nego što bude zvanični prenos vlasti, jer ono što Hrvatskoj treba jeste stabilnost", naglasila je ona.

Grabar Kitarović je u svom govoru rekla da ostaje u Hrvatskoj, ali da će sjutra otići na odmor, na kojem, kako je rekla, nije bila pet godina.

Milanoviću je pobjedu čestitao i ministar vanjskih poslava Hrvatske i funkcioner HDZ-a Miro Kovač.

"Kolinda Grabar Kitarović je platila cijenu za politiku koja se vodila u prethodnom periodu, to treba da se promijeni, ovako ne možemo izaći na izbore", rekao je Kovač.

Ivan Račan, sin pokojnog hrvatskog premijera Ivice Račana kazao je da je u predsjedničkoj trci presudila odlučnost Milanovića.

"Nije se krio iza bilo koga. Niko nije govorio u njegovo ime. Sa druge strane vidjeli smo sukob desnice. Karakter Milanovića je njegova najveća prednost, ali i mana", rekao je Račan.

Pobjedu Milanoviću čestitao je i predsjednik Socijaldemokrata Crne Gore i predsjednik Skupštine Ivan Brajović.

"Ne sumnjam da ćeš iskoristiti sve svoje profesionalne i lične kvalitete u cilju osiguranja zapaženog mjesta koje Republici Hrvatskoj i pripada u Evropi, a svim njenim građanima još bolji i prosperitetniji život u duhu pravih socijaldemokratskih vrijednosti koje zajednički dijelimo. Uz ponovljene čestitke za pobjedu i prijateljske pozdrave, upućujem ti najbolje želje za uspješno obavljanje zahtjevne dužnosti predsjednika Republike Hrvatske na dobrobit svih njenih građana", navodi se u čestitki Brajovića.

Pravo glasa na predsjedničkim izborima imalo je 3,86 miliona birača u Hrvatskoj i inostarnstvu, što je 5,4 hiljade više u odnosu na prvi izborni krug.

Drugi krug, sedmih predsjedničkih izbora pratilo je 24.333 posmatrača, 63 više nego u rekordnom, prvom izbornom krugu.

Bonus video: