Moleban u Beogradu: "Srbi 30 godina u Crnoj Gori nemaju slobodu, ali ipak opstaju"

Građani su nosili crkvene i državne zastave, ikone i transparente na kojima piše "Bez Kosova smo kao čovjek bez srca" i "Ništa im nije sveto - Milo zločinac"
12041 pregleda 128 komentar(a)
Litija u Beogradu, Foto: Beta-AP
Litija u Beogradu, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 08.01.2020. 18:36h

U Beogradu je večeras održan moleban povodom aktuelnih dešavanja u Crnoj Gori, nakon nedavnog usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti, koji je danas stupio na snagu.

Episkop remezijanski Stefan poručio je okupljenim građanima ispred Hrama Svetog Save, gdje je održan moleban, da Srbi u Crnoj Gori 30 godina nemaju slobodu, ali da ipak opstaju.

U molebanu su se, između ostalog, pomolili da "neprijatelji odustanu od nasilja prema našim hramovima i grbovima" i da "ne protjeruju narod".

"Nema veće sile od molitve i nema jačeg oružja od brojanice i krsta", kazao je episkop Stefan.

On je kazao da je patrijarhu Irineju žao što nije mogao da prisustvuje tako masovnom skupu i podsjetio građane da je patrijarh svake godine na ovaj dan u Republici Srpskoj, gdje se obilježava Dan republike.

Više hiljada građana krenulo je u litiju oko 16 časova sa Terazija u Beogradu ka Hramu svetog Save.

Građani su nosili crkvene i državne zastave, ikone i transparente na kojima piše "Bez Kosova smo kao čovjek bez srca" i "Ništa im nije sveto - Milo zločinac".

Među okupljenima su bili i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić i generalni sekretar predsjednika Srbije Nikola Selaković.

Na čelu kolone učesnici litije razvili su transparent na kojem piše "Vrijeme je Božije pravde", a skup su obezbjeđivale manje snage policije.

Moleban Presvetoj Bogorodici služio je episkop remezijanski Stefan sa sveštenstvom Hrama svetog Save.

Kako je ranije navedeno, taj molitveni skup koji organizuje Srpska pravoslavna crkva, predstavlja skup podrške "stradalnom narodu u Crnoj Gori, Kosovu i Metohiji i svim srpskim krajevima".

Bonus video: