Hrvatska zabranjuje sve vrste petardi, čak i za praznike?

Razlog novom zakonskom predlogu je, kako se navodi u obrazloženju, zaštita života i zdravlja ljudi, posebno djece, te smanjenje broja smrtno stradalih i povrijeđenih životinja
2271 pregleda 4 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock, Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock, Shutterstock

Hrvatsko Ministarstvo unutrašnjih poslova juče je uputilo u javnu raspravu izmjene Zakona o eksplozivnim materijama i proizvodnji i prometu oružja, prema kojima bi se u potpunosti zabranila upotreba svih vrsti petardi.

Prije dvije godine zakon je pooštren, pa su njime ukinute petarde i redenici više, tzv. F3 kategorije, a u prodaji su ostale samo petarde i redenici slabijeg intenziteta pucanja kategorije F2. Prema novim izmjenama zakona, sada će i one biti zabranjene za prodaju građanima, dok bi ostala pirotehnička sredstva kategorije F2 i F3 ona koja služe za manje vatromete i dalje bila dopuštena za prodaju građanima starijima od 18 godina u periodu od 15. decembra do 1. januara, a moći će da se koriste u periodu od 27. decembra do 1. januara, prenosi Hina.

Oni koji prekrše postavljene odredbe biće, skladno zakonu, novčano kažnjeni. Tako će sa 10 do 30 hiljada kuna biti kažnjene pravna lica koja prodaju petarde, a sa pet do 15 hiljada će se, prema predlogu, kažnjavati fizička lica koja nabavljaju, posjeduju ili upotrebljavaju petarde navedenih kategorija. Kažnjavaće se i oni koji koriste pirotehnička sredstva na prostorima na kojima se okuplja veći broj građana, osim ako se radi o pirotehnici kategorije F1 u što spadaju prskalice, fontane i vulkani.

Razlog novom zakonskom predlogu je, navodi u obrazloženju Ministarstvo unutrašnjih poslova, zaštita života i zdravlja ljudi, posebno djece, te smanjenje broja smrtno stradalih i povrijeđenih životinja, piše Jutarnji list.

Bonus video: