Skoplje: Prodao kćerku za 6.000 eura, osuđen na sedam godina zatvora

Kada se maloljetnica usprotivila optuženi je fizički napao i prisilio na brak", navodi se u saopštenju Tužilaštva Sjeverne Makedonije
3211 pregleda 1 komentar(a)
Maljoljetnice žrtve trgovine ljudima, Foto: Shooter stock
Maljoljetnice žrtve trgovine ljudima, Foto: Shooter stock

Krivični sud u Skoplju osudio je na sedam godina zatvora oca koji je prodao maloljetnu kćerku u Sloveniju, saopštilo je danas Tužilaštvo Sjeverne Makedonije.

Kako se navodi, optuženi T. D. je 2013. godine prisilio na brak svoju tada 17-godišnju kćerku i prodao je za 6.000 eura porodici u Sloveniji.

Tu maloljetnicu je, ističe se, nova porodica tretirala kao predmet kupovine, zbog čega je nadležni sud u Mariboru u decembru 2015. osudio njenog supruga i njegove roditelje i izrekao im efektivne zatvorske kazne.

O tom slučaju je slovenački javni tužilac obavestio Tužilaštvo za organizovani kriminal Sjeverne Makedonije, koje je odmah započelo istragu protiv oca koji je prodao kćerku, a preko međunarodne pravne pomoći obezbjeđeni su dokazi i razmijenjene informacije sa slovenčkim kolegama.

"U toku istrage je utvrđeno da su roditelji momka dogovorili brak i da se otac maloljetnice saglasio da nevjestu da za novac čovjeku kojeg prvi put vidi. Kada se maloljetnica usprotivila optuženi je fizički napao i prisilio na brak", navodi se u saopštenju Tužilaštva Sjeverne Makedonije.

Prema presudi koju je objavio Osnovni krivični sud Skoplje, navodi se da je optuženi T. D. "proglašen krivim za počinjeno krivično djelo 'trgovina djetetom' i osuđen na kaznu zatvora u trajanju od sedam godina".

Bonus video: