EU upozorava BiH: Prestanite da gradite termoelektrane

Kopač je kazao da 16 termoelektrana s područja zapadnog Balkana godišnje ubije tri hiljade ljudi
2197 pregleda 1 komentar(a)
Termoelektrana u Tuzli, Foto: Shutterstock
Termoelektrana u Tuzli, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 14.01.2020. 18:22h

Direktor direktorata Energetske zajednice Evropske unije i država jugoistočne Europe, Janez Kopač, upozorio je vlasti u Bosni i Hercegovini da moraju prestati sa ulaganjem u termoelektrane na ugalj, jer su one opasan uzročnik zagađivanja okoline i direktno utiču na zdravlje miliona ljudi širom regije.

Kopač je u Sarajevu učestvovao na sjednici Poslaničkog doma parlamenta Federacije BiH na kojoj je tema bila saradnja s Energetskom zajednicom i ujednačavanje energetske pravne regulative u toj zemlji sa tekovinama EU, a tu je priliku iskoristio kako bi podsjetio na problematična ulaganja u termoelektrane, posebno na gradnju novog bloka termoelektrane u Tuzli, koji bi trebalo da finansira Kina državnim kreditom.

"Godišnje ubiju tri hiljade ljudi"

Podsjetio je na rezultate istraživanja kojima je utvrđeno kako 16 termoelektrana s područja zapadnog Balkana zagađuje životnu sredinu više nego 250 drugih koje su raspoređene širom država članica Evropske unije, a osnovni razlog je to što je u balkanskim termoelektranama instalirana zastarjela tehnologija koja uopšte ne vodi računa o standardima zaštite životne sredine, prenosi Hina.

"One godišnje ubiju tri hiljade ljudi", kazao je Kopač, dodajući kako takav udar na zdravlje stanovništva zahtijeva i velika materijalna izdvajanja za sanaciju posljedica, što na godišnjem nivou u regiji doseže iznos veći od 11 milijardi eura.

Kazao je kako se zagađenje vazduha odražava i na susjedne zemlje poput Hrvatske, te su one takođe zabrinute odnosom zapadnobalkanskih država prema ovom problemu.

Najgorim zagađivačima označio je termoelektrane u Srbiji, ali je dodao kako ni BiH nije puno bolja, a kako bi poštovala evropsku regulativu do 2023. godine će morati da zatvori tri svoje termoelektrane. Kopač je istakao kako alternativa nije gradnja novih sličnih postrojenja, bez obzira na tehnologiju, nego ulaganje u obnovljive izvore električne energije jer je to i opredjeljenje na nivou cijele EU.

"Neće biti uglja, nafte niti plina ni u jednoj zemlji EU, samo obnovljivi izvori. To je usmjerenje u Evropskoj uniji", kazao je Kopač navodeći kako će Grčka zatvoriti sve svoje rudnike do 2023. godine.

Bonus video: