Vučić tvrdi da je Korać glavni narkodiler Srbije, tužilaštvo u Beogradu nema dovoljno dokaza

"Većina tih uhapšenih je bliska ili na neki način povezana sa Škaljarskim klanom. Tom klanu blizak je i Filip Korać, a sa druge strane, članovi suparničkog Kavačkog klana ostali su van istrage i, KRIK je ranije otkrio da je Kavački klan blizak srpskoj policiji, da postoje veze koje ukazuju da su bliski i državi"
15296 pregleda 9 komentar(a)
Vučić, Foto: Dimitrije Goll/Betaphoto, Dimitrije Goll/Betaphoto
Vučić, Foto: Dimitrije Goll/Betaphoto, Dimitrije Goll/Betaphoto

Proteklih dana na naslovnicama tabloida jedno od najčešćih imena je Filip Korać, nakon što je Više tužilaštvo u Beogradu povuklo crvenu Interpolovu potjernicu raspisanu za njim i obustavilo jednogodišnju istragu protiv njega zbog nedostatka dokaza. Takva odluka tužilaštva naišla je na osudu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, koji ne odustaje od tvrdnje da je Korać jedan od glavnih srpskih narko dilera, prenosi N1.

O Filipu Koraću, kog su mediji dovodili u vezu sa Škaljarskim klanom i koji je označavan kao blizak saradnik Luke Bojovića, javnost je prvi put brujala prošle godine kada je za njim raspisana crvena Interpolova potjernica.

Bio je osumnjičen da je podstrekivao na ubistvo Blaža Đurovića, koji je povezivan sa, suprotstavljenim, Kavačkim klanom. Javnost, odnosno tabloidi, sada ponovo bruje o Koraću. Ovog puta put zato što je potjernica za njim ukinuta, a to već dva dana komentariše i predsjednik Srbije, koji kaže da brine zato što je tek u ponedjeljak saznao da je potraga za Koraćem obustavljena, prenosi N1.

"Taj koji truje našu djecu, koji ubija našu djecu po svim školama, po svim kafićima, na svakom mjestu... I to svaki čovjek u Beogradu zna, samo ga se svi plaše kao najopasnijeg čovjeka, jednog od dvojice, trojice najopasnijih ljudi u našoj zemlji.... Kako je moguće da svi znaju u državi ko je najveći distributer narkotika, da svi to znaju, da svi znaju i ko su ti koji organizuju ubistva, a da nikad nema dovoljno dokaza? A sve fina gospoda, a ti Vučiću vidi da rizikuješ svoju glavu ili nekoga iz svoje porodice, pošto niko drugi to neće da kaže", izjavio je Vučić.

O svemu se oglasio i Viši sud sa obrazloženjem zašto je 13. decembra, kako navode, bio dužan da za Koraćem povuče potjernicu.

"Nakon što je Više javno tužilaštvo u Beogradu 12. decembra 2019. godine obavestilo Viši sud u Beogradu da je prema okrivljenom Korać Filipu dana 11. decembra 2019. godine donjeta naredba o obustavi istrage, s obzirom na to da nema dovoljno dokaza za optuženje da je imenovani izvršio krivično djelo teško ubistvo", stoji u obrazloženju Višeg suda u Beogradu.

O dokazima je prošlog januara, kada je međunarodna potjernica i raspisana, drugačije govorio ministar policije Nebojša Stefanović.

"Hoću da pohvalim one ljude koji imaju hrabrosti da nekog poput Filipa Koraća - vi znate kad pomenete to ime u ovom regionu šta to znači - što su našli načina da pronađu dovoljno dokaza i svjedoke za podizanje crvene Interpolove potjernice", rekao je Stefanović.

Šta se dogodilo sa tim dokazima i svjedocima, s obzirom na to da su tabloidi, još početkom septembra, izvještavali da su optuženi za ubistvo Blaža Đurovića pred sudom izjavili da Korać nema veze sa tim ubistvom?

U KRIK-u kažu - dosta toga ukazuje na to da je Korać značajna figura u kriminalnim krugovima, ali i da je raspisivanje potjernice, nakon hapšenja oko 200 lica, budilo sumnju, prenos N1.

"Većina tih uhapšenih je bliska ili na neki način povezana sa Škaljarskim klanom. Tom klanu blizak je i Filip Korać, a sa druge strane, članovi suparničkog Kavačkog klana ostali su van istrage i, KRIK je ranije otkrio da je Kavački klan blizak srpskoj policiji, da postoje veze koje ukazuju da su bliski i državi", kaže Bojana Jovanović, novinarka KRIK-a.

Predsjednik je otkrio i kako mu jedan biznismen šalje pedeset poruka da mu pomogne da, utiče na to, da napadači koji su pucali na njega budu najstrože kažnjeni. Kako predsjednik države može da utiče na pravosuđe?

"Na ovaj način uoči izbora koristi, u stvari meni sad na to liči, jedan populistički način da objasni kako je on jedini vodi računa o borbi protiv droge, o rasturanju droge, a sve to koristi na slučaju pokušaja ubistva", kaže sudija Vida Petrović Škero.

Inače, jedan od zapaženijih slučajeva kada je Vučić govorio policiji i tužilaštvu koga da hapse, dogodio se 2014. godine, kada je Dragoslava Kosmajca označio kao jednog od najvećih narkodilera.

"Ko je na vezi sa Kosmajcem? Da vidim što se pravite blesavi kad svi znate ko je najveći narkodiler u Srbiji. Kažu najinteligentniji narkodiler. I sad svi se plaše da mu izgovore, videli ste da se nikad u novinama nije pojavio. Svi se plaše. Ja kažem udarite na Kosmajca", govorio je svojevremeno predsjednik Srbije.

I udarilo se na Kosmajca, ali, nije uhapšen zbog droge, već zbog finansijskih malverzacija. Zbog nedostatka dokaza, 2018. godine i za to je oslobođen. Vrijeme koje je proveo u pritvoru, i sudski troškovi, građane Srbije koštaju oko dva i po miliona dinara.

Korać je blizak saradnik vođe zemunskog klana Luke Bojovića. On se do hapšenja krio jer se, navodno, nalazi na listi za odstrijel Danilovgrađanina Slobodana Šaranovića, koji je osumnjičen da je naručilac ubistva Nikole Bojovića, rođenog brata Luke Bojovića. Šaranović se pominje i kao naručilac ubistva Rada Rakonjca, Bojovićevog prijatelja.

Bonus video: