Svjetska banka: U BiH zbog zagađenog vaduha godišnje umre 3300 ljudi

Stanovnici brojnih gradova u BiH već se nedeljima guše u zagađenom vazduhu koji sadrži velike količine čestica prašine i otrovnih plinova te su iz Svjetske banke u posebnom izvještaju upozorili da je ovakvo stanje postalo neodrživo i zatražili hitno poduzimanje mjera za rješavanje problema
1238 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Veliko zagađenje vazduha u brojnim gradovima u Bosni i Hercegovini godišnje prouzrokuje preranu smrt više od tri hiljadu osoba, a država izgubi više od milijarde dolara, upozorila je danas kancelarija Svjetske banke u Sarajevu, prenosi index.hr.

Stanovnici brojnih gradova u BiH već se nedeljima guše u zagađenom vazduhu koji sadrži velike količine čestica prašine i otrovnih plinova te su iz Svjetske banke u posebnom izvještaju upozorili da je ovakvo stanje postalo neodrživo i zatražili hitno poduzimanje mjera za rješavanje problema.

Loš životni standard i nikakva politika

Uz veliki broj termoelektrana na ugalj te loš životni standard koji stanovništvo tjera da se u zimskim mjesecima grije koristeći kruta goriva, uzrok lošeg kvaliteta vazduhasa smrtonosnim posljedicama je i izostanak bilo kakve politike s ciljem smanjenja zagađenosti vazduha, upozorili su iz Svjetske banke.

Posebno su istakli problem zagađenja vazduha sitnim česticama prašine PM 2,5 koje prodiru duboko u disajni sistem ljudi izazivajući infekcije te bolesti srca i pluća kao i moždane udare i tumore.

Prema smjernicama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) koncentracija čestica PM 2,5 u vazduhu ne bi smjela biti veća od 10 mikrograma po prostornom metru, no u razdobljima najvećeg zagađenja vazduha te su vrijednosti višestruko premašene.

16 posto umrlih je u Sarajevu i Banja Luci

Samo u Sarajevu ustanove zadužene za mjerenje kvaliteta vazduha januara bilježile su koncentraciju i do 500 mikrograma čestica PM 2,5 po prostornom metru.

"Od posljedica zagađenja vazduha česticama PM 2,5 svake godine u BiH prerano umre 3300 ljudi", stoji u dokumentu Svjetske banke.

Od te brojke oko 16 posto smrtnih slučajeva odnosi se samo na osobe koje žive na području Sarajeva i Banje Luke.

Broj onih koji u BiH umru od posljedica zagađenog vazduha je devet posto od ukupnog broja smrtnih slučajeva na godišnjem nivou.

U Makedoniji umre 1700, a na Kosovu 760 ljudi

U Makedoniji, koja se takođe bori s problemom zagađenog vazduha, posljedice su znatno manje jer tamo godišnje od toga umre do 1700 ljudi, a na Kosovu njih 760.

Osim u ljudskim životima, zagađen vazduh u BiH ima i svoju cijenu u novcu.

Procjena je Svjetske banke kako ta zemlja zbog ovoga plaća do deset posto svog BDP-a, odnosno između milijarde i milijarde i 800 miliona dolara.

U prosjeku je to 1,38 milijardi dolara na godišnjem nivou, no konačni račun koji BiH plaća je puno veći jer u ovu procjenu nisu uračunati troškovi liječenja oboljelih i izgubljenih radnih dana zbog bolovanja.

Bonus video: