Vulin: Imamo pravo da brinemo o položaju Srba u CG

"Mi se ne miješamo u unutrašnja pitanja Crne Gore, nikada nismo rekli uradite ovo ili ono, nikada nismo komentarisali nijedno unutrašnje pitanje Crne Gore. Kada su ušli u NATO pakt nismo reagovali, to nas se ne tiče, to je njihova odluka mi ne možemo da kažemo ni za ni protiv. Ali ovo nije unutrašnje pitanje", kazao je Vulin
3306 pregleda 20 komentar(a)
Aleksandar Vulin, Foto: Betaphoto, Betaphoto
Aleksandar Vulin, Foto: Betaphoto, Betaphoto

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin izjavio je danas da predsjednik Crne Gore "Milo Đukanović ima pravo da bude u njegovoj porodici prvi Crnogorac, pošto mu to nisu bili ni otac ni đed, ali da ne razumije zašto on misli da ima pravo da one koji su ostali u srpstvu tjera da promijene jezik i religiju".

Vulin je gostujući u emisiji Fokus na TV O2 rekao da "kada je Crna Gora u pitanju Srbija ima pravo da legitimno brine o položaju Srba u Crnoj Gori".

"Mi se ne miješamo u unutrašnja pitanja Crne Gore, nikada nismo rekli uradite ovo ili ono, nikada nismo komentarisali nijedno unutrašnje pitanje Crne Gore. Kada su ušli u NATO pakt nismo reagovali, to nas se ne tiče, to je njihova odluka mi ne možemo da kažemo ni za ni protiv. Ali ovo nije unutrašnje pitanje", kazao je Vulin.

On je rekao da se Srbije "tiče ako pokušavaju da zabrane Srpsku pravoslavnu crkvu, koja je dio srpskog naroda, koji bez SPC ne bi bio ono što jeste".

"Legalno je pravo da nas se tiče šta se dešava sa SPC sa njenom imovinom i šta se dešava sa vjernicima SPC. Možete sa bilo kim da razgovarate, ali sa SPC i sa patrijarhom ne možete. Kažite, smetaju nam Srbi, smeta nam SPC. Ne mogu da govorim u ime crkve ali ono što kao Srbin osjećam je da ukoliko se SPC bude pravila po granicama, bojim se da ćemo mi kao Srbi doživjeti strašan udarac od koga se nećemo oporaviti", kazao je Vulin.

Vulin je rekao da je jedino rjješenje da o tome crnogorske vlasti razgovaraju sa SPC i i sa patrijarhom SPC, ili koga on odredi, "jer ovo je udarac na SPC u cjelini, a ne na mitropoliju".

Ukoliko bi došlo do cijepanja SPC po granicama država koje su formirane nakon raspada bivše SFRJ Vulin je rekao da se može očekivati da ćemo "vrlo brzo imati i pravoslavnu crkvu Kosova, i Gračanicu kao kulturno blago Kosova".