Prva presuda u Srbiji za krivično djelo počinjeno iz mržnje prema LGBT osobama

Riječ je o slučaju iz septembra 2015. godine kada su dvije osobe dobile lakše tjelesne povrede u homofobičnom napadu u kojem su napadači izjavili da "takve osobe ne mogu da žive u Srbiji"
2183 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock, Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock, Shutterstock

Organizacija "Da se zna", koja se bavi podrškom LGBT osobama, saopštila je danas da je Osnovni sud u Smederevu osudio D.M. za nasilničko ponašanje i da je prvi put primijenio član Krivičnog zakona koji predviđa strožiju kaznu za krivično delo počinjeno iz mržnje.

D.M. je osuđen na šest mjeseci kućnog zatvora, uz primjenu elektronskog nadzora.

Riječ je o slučaju iz septembra 2015. godine kada su dvije osobe dobile lakše tjelesne povrede u homofobičnom napadu u kojem su napadači izjavili da "takve osobe ne mogu da žive u Srbiji".

"Kao aktivisti i aktivistkinje ponosni smo da je, nakon skoro četiri godine rada i borbe za doslednu primjenu zakona, konačno donesena presuda koja je uzela u obzir zločin iz mržnje kao otežavajuću okolnost u postupku koji smo aktivno pratili", navela je ta organizacija i dodala da prati još pet postupaka.

Ta organizacija je izrazila nadu da će i ostali slučajevi dobiti epilog i doprineti atmosferi u kojoj će LGBT osobe moći da osećaju podršku institucija.

Bonus video: