Junker u Makedoniji: Završite posao sa Grčkom. Ne namjeravam da držim predavanje

Junker je napomenuo da u Skoplje nije došao da bi najavio tačan datum za početak pregovora sa EU, ali je istakao da je Makedonija na pravom putu nakon što je postigla napredak, prenose agencije
0 komentar(a)
Žan Klod Junker, Zoran Zaev, Foto: Beta-AP
Žan Klod Junker, Zoran Zaev, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 25.02.2018. 17:59h

Predsjednik Evropske komisije (EK) Žan Klod Junker pozvao je danas Makedoniju da sa susjednom Grčkom riješi 25-godišnji spor u vezi sa svojim imenom, kako bi Skoplje moglo da počne poregovore o članstvu sa Evropskom unijom.

"Završite posao sa Grčkom. Ne namjeravam da držim predavanje onima koji u tome učestvuju", rekao je Junker.

Junker je danas doputovao u Makedoniju i time počeo turneju po zemljama Zapadnog Balkana, u okviru koje će posjetiti i Albaniju, Srbiju, Kosovo, Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru.

Šef EK se u Skoplju sastao s makedonskim premijerom Zoranom Zaevim i čestitao Makedoniji na "brzini sprovođenja reformi" koje su potrebne da bi se pridružila EU.

Junker je napomenuo da u Skoplje nije došao da bi najavio tačan datum za početak pregovora sa EU, ali je istakao da je Makedonija na pravom putu nakon što je postigla napredak, prenose agencije.

"Ako nastavite ovim putem, u roku od nekoliko mjeseci daćemo priliku EK da predloži otvaranje pregovora Savjetu EU", rekao je on na zajedničkoj konferenciji u Skoplju sa Zaevim.

Junker, koji je u Skoplje doputovao zajedno s komesarom EU za proširenje Johanesom Hanom, rekao je da je Makedonija postigla impresivan napredak, ali da mora da napravi još koraka na putu ka Uniji.

Prema njegovim riječima, EU će odluke o zemljama kandidatima donositi odvojeno, na osnovu njihovih pojedinačnih zasluga.

Bonus video: