Prijava protiv Josipe Lisac zbog izvođenja himne na Milanovićevoj inauguraciji

"Ako je Milanović znao da će tako izvesti himnu, onda je i on pogriješio", kazao je pravnik koji je podnio prijavu
8697 pregleda 11 komentar(a)
Josipa Lisac na inauguraciji Milanovića, Foto: Screenshot/Youtube
Josipa Lisac na inauguraciji Milanovića, Foto: Screenshot/Youtube

Protiv pjevačice Josipe Lisac podnijeta je prijava zbog njenog izvođenja državne himne na inauguraciji novoizabranog predsjednika Zorana Milanovića.

Josipa Lisac je na inauguraciji predsjednika inauguraciji predsednika Hrvatske Zorana Milanovića prije dva dana otpjevala himnu Hrvatske "Lijepa naša domovino".

Zbog izvođenja himne, prijavu protiv poznate pjevačice je podnio pravnik Boško Županović, prenosi portal Indeks.

U prijavi se navodi da je Josipa Lisac na "izrugljivi i omalovažavajući način" izvodila himnu Republike Hrvatske i da je na taj način povrijedila ugled države koristeći "izrugljive artikulacije i tonalitete".

"Ja ne želim medijsku pažnju. Ja sam to učinio kao pravnik i građanin, smatram da je to obično izrugivanje i da ne priliči nikakvom događaju, a kamoli inauguraciji izabranog hrvatskog predsjednika", rekao je Županović za Indeks i dodao da smatra da je to njegova građanska dužnost.

Na pitanje portala Indeks na osnovu čega je, kao pravnik, zaključio da je riječ o izrugivanju, kao i da li zna da Josipa Lisac uvijek tako izvodi pjesme, Županović odgovara da je to njegova subjektivna procjena.

"Ja sam naveo i u prijavi da je njen muzički opus opšte poznat, ali smatram da se himna tako nije smijela izvoditi. Ako je Milanović znao da će tako izvesti himnu, onda je i on pogriješio", odgovorio je Županović.

Kako Indeks navodi, Županović se nalazi u upravama pet preduzeća, vlasnik je jednog lokalnog portala, a trenutno je i sportski direktor fudbalskog kluba Koper u Sloveniji.

Na njegovom profilu na društvenoj mreži Fejsbuk mogu se naći fotografije sa bivšom predsjednicom Hrvatske Kolindom Grabar Kitarović, ali i sa Zdravkom Mamićem, bivšim predsjednikom FK Dinamo Zagreb, koji se nalazi u bjekstvu.

Bonus video: