Virusom u svijetu zaraženo više od 80.000 ljudi

U Hrvatskoj potvrđen drugi slučaj zaraze koronavirusom

Hrvatski ministar zdravstva rekao da je riječ o bratu mladića koji se smatra nultim pacijentom u toj zemlji
4806 pregleda 0 komentar(a)
Detalj iz Zagreba, Foto: AP
Detalj iz Zagreba, Foto: AP

U Hrvatskoj je zabilježen i drugi slučaj zaraze koronavirusom, potvrdio je ministar zdravstva Vili Beroš za Hrvatsku radio televiziju (HRT).

On je rekao da je riječ o bratu mladića koji se smatra nultim pacijentom u Hrvatskoj. 

"To je bilo i očekivano, naime, brat prvog pozitivnog bolesnika takođe je pozitivan, takođe ima lakšu kliničku sliku. Dobro je da je njegova djevojka negativna, ona je zadržana i dalje na posmatranju, pa će se pratiti njeno stanje", rekao je ministar. 

O prvom slučaju zaraze koronavirusom juče je izvijestio premijer Andrej Plenković rekavši da je zaraženi mladić boravio u Milanu od 19. do 21. februara. On se nalazi u karantinu u zagrebačkoj bolnici i ima blage simptome bolesti. 

Hrvatski mediji su objavili da je riječ o o 26-godišnjem mladiću koji je s devojkom bio u Milanu na utakmici Lige šampiona, a zaposlen je u Eriksonu Nikola Tesla u Zagrebu. Pošto je on prošlog petka, po povratku iz Milana, bio na poslu, svi zaposleni te firme do daljeg će raditi od kuće.

Prema dosadašnjim podacima, djevojka koja je sa zaraženim mladićem bila u Milanu, ima negativan nalaz na koronavirus, ali je zadržana u bolnici na posmatranju.

Više osoba nalazi se u bolničkom ili kućnom karantinu i čekaju se njihovi nalazi.

Virusom zaraženo više od 80.000 ljudi

Korona virusom zaraženo je više od 80.000 ljudi širom svijeta, a umrlo je više od 2.700, saopštila je danas Nacionalna zdravstvena komisija u Pekingu. 

Prema podacima komisije, juče je od korona virusa umrlo 52 ljudi, manje u odnosu na 71 smrtni slučaj koliko ih je bilo u ponedjeljak.

U kontinentalnoj Kini juče je bilo 406 novih slučajeva zaraženih koronavirusom, manje nego prethodnoga dana, kada je broj zaraženih porastao za 508.

Pokrajina Hubei koja je epicentar epidemije, prijavila je 401 novi slučaj zaraze, manje u odnosu na 499 slučajeva koliko ih je bilo dan ranije.

Broj zaraženih porastao je u Južnoj Koreji, gdje je danas prijavljeno čak 169 novih slučajeva zaraze, a dan ranije bilo je 60, čime je ukupan broj zaraženih u zemlji porastao na 1.146.