Vučić: Hvala Amerikancima na tome što žele da čuju i razumiju Srbiju

Predsjednik Srbije je kazao da su SAD Srbiji potrebne kao prijatelj
2848 pregleda 3 komentar(a)
Vučić sa Pompeom, Foto: Betaphoto
Vučić sa Pompeom, Foto: Betaphoto

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas poslije razgovora sa državnim sekretarom SAD Majkom Pompeom u Vašingtonu da je imao iskren i sadržajan razgovor sa njim, da je zahvalan američkim zvaničnicima na jasnom stavu i što žele da čuju Srbiju i razumiju njene probleme.

Rekao je da su on i Pompeo razgovarali o ključnim regionalnim pitanjima o bilateralnim odnosima i da oprezno može da kaže da se stvara jedna doza povjerenja u izgradnji boljih odnosa između SAD i Srbije.

"Ja sam zahvalan svim američkim zvaničnicima na jasnom stavu. Nisam jedanput rekao da postoje neki u međunarodnoj zajednici sa kojima nikad niste baš načisto na čemu ste, sa Amerikancima sve znate. Ja znam da ne mislimo isto po pitanju statusa Kosova, ali im hvala na tome što žele da čuju Srbiju i razumiju naše probleme," rekao je Vučić novinarima poslije razgovora sa Pompeom.

Vučić je rekao da više od toga ne može da očekuje, da bi "bilo nerealno" i izrazio zahvalnost Amerikanciima što žele srpsku stranu da saslušaju i što pokazuju tu vrstu poštovanja.

Vučić je na Instagram profilu "budućnostsrbije" napisao da je zamolio Pompea da SAD razumiju poziciju Srbije i da pomognu Srbiji da različitim mehanizmima svoju ekonomiju i politiku i sve druge sfere unapređuju zajednički.

"Da polako gradimo odnose prijateljstva i povjerenja, Amerika nam je potrebna kao prijatelj. Važno je da gledamo u budućnost", rekao je Vučić.

On je rekao novinarima da je zadovoljan zbog otvorenosti Amerike i želje da od Srbije, poslije godina i decenija u kojima ni o jednom važnom pitanju nisu mislili na isti način ponovo budu zaveznici kakvi su nekad bili, i naglasio da je to za Srbiju od velikog značaja.

Istakao je da je Amerika Srbiji potrebna kao prijatelj, a ne kao neko s kim će tobože da se bije.

"Jer, to je kao da vi ili ja uđemo sa Tajsonom u ring. Besmisleno je. A, i ne znam oko čega bismo sada. Oko stvari iz prošlosti? Dajte da gledamo u budućnost i kako budućnost možemo da gradimo", rekao je Vučić.

Vučić nastavlja posjetu SAD sa sastancima sa drugim zvaničnicima.

Bonus video: