srbijanski šef diplomatije u posjeti africi

Dačić: Sijera Leone povukla priznanje, Kosovo više nema većinu u UN

Dačić je podsjetio da je Sijera Leone bila među prvim državama koja je priznala nezavisnost Kosova 2008. godine
13255 pregleda 38 komentar(a)
Dačić pred novinarima u Fritaunu, Foto: Betaphoto
Dačić pred novinarima u Fritaunu, Foto: Betaphoto

Sijera Leone povukla je priznanje Kosova kao nezavisne države, izjavio je srbijanski ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, koji se nalazi u zvaničnoj posjeti toj zemlji.

RTS piše da je Sijera Leone, koja se nalazi u zapadnoj Africi na obali Atlantskog okeana, 18. država koja je povukla priznanje Kosova kao nezavisne države.

"Sa posebnim zadovoljstvom mogu da pokažem notu od Ministarstva spoljnih poslova u kojoj se navodi da Sijera Leone povlači priznanje Kosova kao nezavisne države i poštovaće rezultate do kojih se dođe u dijalogu, uz posredovanje EU i UN", rekao je Dačić Tanjugu.

Šef srpske diplomatije kaže da trenutno, od 193 članice UN, 92 zemlje priznaju nezavisno Kosovo, 96 zemalja ne priznaje Kosovo, dok se pet zemalja nalazi u fluidnom stavu, odnosno uglavnom priznaju Kosovo, ali više ne glasaju za Kosovo.

"To znači da Kosovo više nema većinu u UN", naveo je Dačić.

dačić
"Kosovo više nema većinu u UN": Dačić(Foto: Betaphoto)

Naveo je da je to "otpriznavanje" nezavisnosti Kosova od posebne važnosti za Beograd i podsjetio da je Sijera Leone bila među prvim državama koja je priznala nezavisnost Kosova 2008. godine.

Dačić je rekao da je u Fritaunu imao uspješne razgovore sa predsjednikom Republike, da je dogovoreno da se bilateralni odnosi, koji su godinama bili u zastoju, unaprijede.

"Predsjednik je dao nalog Ministarstvu spoljnih poslova da preispitaju svoj stav o priznanju Kosova", istakao je Dačić.

Dodaje i da se očekuje posjeta predsjednika Sijera Leonea u junu, prije čega će u Srbiju doći i ministarka spoljnih poslova, kako bi pripremila posjetu.