zabrani podležu i razmjene studenata

Srbija: Zabranjene đačke ekskurzije u inostranstvo zbog koronavirusa

Iz srbijanskog Ministarstva prosvjete da prate situaciju i da do sada nije bilo potrebe da se ukidaju putovanja i izleti u Srbiji
1050 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 09.03.2020. 10:05h

Ministarstvo prosvjete Srbije preporučilo je svim školama da đačke ekskurzije u inostranstvo odlože zbog koronavirusa.

To ministarstvo je prije više od nedjelju dana preporučilo da se obustave ekskurzije u Italiju, a sada se preporuka odnosi na sve zemlje. Posebni savjetnik ministarstva Aleksandar Pajić ističe da je preporuka obavezujuća za sve škole.

Pajić je gostujući u Dnevniku RTS-a rekao da su Ministarstvo i ministar Mladen Šarčević reagovali pravovremeno kada su produžili raspust zbog epidemije gripa.

"Sada smo ponovo reagovali po preporuci Ministarstva zdravlja i zabranili smo odlazak u kompletno inostranstvo. Sve zemlje podležu ovoj preporuci", naglašava Pajić.

Objašnjava da je preporuka ministra obavezujuća za sve škole i da se može smatrati da je uvedena zabrana na sva studijska putovanja i sve ekskurzije.

Kaže da zabrani podležu i razmjene studenata.

"To su studijska putovanja gdje imamo saradnju dvije škole. To su manje grupe učenika ili pojedinačni učenici koji sa svojim profesorima putuju i to je do daljeg obustavljeno", kaže Pajić.

Ističe da će zajedno sa srbijanskim Ministarstvom zdravlja pravovremeno reagovati kada dođe do potrebe da se odluka ukine.

"Nadamo se da će to biti što prije, jer su ekskurzije zaista nešto najljepše u obrazovnom sistemu čemu se učenici raduju. Nama je žao što je to tako, ali ova odluka je u interesu svih učenika i zaposlenih u obrazovnim ustanovama", objašnjava Pajić.

Kaže da su škole bile obavezne da izađu na javnu nabavku i da je prilikom sklapanja ugovora sa turističkim agencijama navedeno kakvi su uslovi putovanja i plaćanja.

"Ne vidim apsolutno nikakav problem da se zbog epidemiološke situacije i zabrane novac vrati učenicima", ističe Pajić.

Kaže da sa Ministarstvom zdravlja prate kompletnu epidemiološku situaciju i da do sada nije bilo potrebe da se ukidaju putovanja i izleti u Srbiji.