Albanske stranke u Skupštini Kosova pripremaju novi predlog zakona o razgraničenju sa Crnom Gorom

Pozivajući se na izvore koji učestvuju u razgovorima, portal gazetaexpress.com prenio je da postoji realna mogućnost da novi predlog podrže i predstavnici Samoopredjeljenja koji su do sada odbijali da glasaju za ratifikaciju sporazuma o razgraničenju
58 pregleda 6 komentar(a)
Skupština Kosovo, Foto: Kuvendikosoves.org
Skupština Kosovo, Foto: Kuvendikosoves.org
Ažurirano: 23.02.2018. 10:03h

Predstavnici albanskih političkih stranaka u Skupštini Kosova od jutros rade na novom predlogu zakona o ratifikaciji sporazuma o razgraničenju sa Crnom Gorom kojim bi se obezbjedio konsenzus i dovoljan broj glasova da se zakon usvoji dvotrećinskom većinom.

Pozivajući se na izvore koji učestvuju u razgovorima, portal gazetaexpress.com prenio je da postoji realna mogućnost da novi predlog podrže i predstavnici Samoopredjeljenja koji su do sada odbijali da glasaju za ratifikaciju sporazuma o razgraničenju.

Po navodima portala, u razgovorima učestvuju premijer Ramuš Haradinaj i predsjednik parlamenta Kadri Veselji dok ambasadori velike petorke i EU u Prištini vrše pritisak na kosovske političke predstavnike kako bi sporni zakon bio usvojen.

Vladajuća koalicija prije početka današnje sjednice nije uspjela da obezbjedi potrebnih 80 glasova kako bi se obezbjedilo usvajanje zakona o razgraničenju.

Iako je Demokratski savez Kosova ranije najavljivao da će podržati sporazum, podršku je kasnije uslovio zahtjevom da se iz dokumenata o razgraničenju izbaci izjveštaj radne grupe Špetima Bulićija koja je formirana nakon izbora Ramuša Haradinaja za premijera Kosova.

Alijansa za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja najavila je ranije da neće glasati za ratifikaciju sporazuma ukoliko među dokumentima ne bude i izveštaj komisije Špetima Bulićija.

Samoopredjeljenje i Srpska lista najavili su ranije da neće podržati sporazum o razgraničenju sa Crnom Gorom.

Bonus video: