MORATORIJUM NA OTPLATU

Narodna banka Srbije propisala privremenu obustavu otplate kredita

Moratorijum je propisan za sve dužnike koji to žele, a podrazumijeva zastoj u otplati obaveza koji ne može biti kraći od 90 dana, odnosno od trajanja vanrednog stanja koje je uvedeno zbog pandemije
1736 pregleda 1 komentar(a)
Tabaković, Foto: Betaphoto, Betaphoto
Tabaković, Foto: Betaphoto, Betaphoto

Narodna banka Srbije (NBS) danas je saopštila da je na vanrednoj sednici Izvršni odbor donio dvije odluke kojima se omogućava privremena obustava otplate kredita (moratorijum) za privredu i građane zbog vanrednog stanja u zemlji usled epidemije koronavirusa.

Odluka o privremenim mjerama za očuvanje stabilnosti finansijskog sistema i Odluka o privremenim mjerama za davaoce lizinga u cilju očuvanja stabilnosti finansijskog sistema zemlje donijete su, kako je navedeno u saopštenju imajući u vidu neophodnost očuvanja dostignutog nivoa i daljeg jačanja stabilnosti finansijskog sistema u uslovima potencijalnih rizika uzrokovanih vanrednom zdravstvenom situacijom u zemlji.

"Finansijska stabilnost je neophodna i u redovnim i posebno u vanrednim okolnostima u zemlji. NBS u koordinaciji sa drugim državnim organima preduzima i preduzimaće sve što je neophodno da zaštiti stabilnost i u vanrednim okolnostima olakša poziciju građana i privrede Srbije. Svijest o neophodnosti odgovornog ponašanja svih tržišnih učesnika je u ovim osjetljivim trenucima od neprocjenjivog značaja za prevazilaženje teškoća sa kojima se možemo suočiti", izjavila je guverner NBS Jorgovanka Tabaković.

Moratorijum je propisan za sve dužnike koji to žele (fizička lica, poljoprivrednike i preduzetnike i privredna društva), a podrazumijeva zastoj u otplati obaveza koji ne može biti kraći od 90 dana, odnosno od trajanja vanrednog stanja koje je uvedeno zbog pandemije.

U tom periodu dužnik neće biti u obavezi da otplaćuje svoje obaveze po osnovu kredita odnosno lizinga, a dužnici banke odnosno primaoci lizinga ni nakon početka primene ovih mjera nisu spriječeni da redovno izmiruju svoje obaveze.

Tokom trajanja vanrednog stanja banka, kao ni davalac lizinga neće obračunavati zateznu kamatu na dospjela a neizmirena potraživanja i neće pokretati postupak izvršenja odnosno prinudne naplate, niti će preduzimati druge pravne radnje u cilju naplate potraživanja od klijenata. Pored toga, banka kao ni davalac lizinga od dužnika neće moći da potražuju naknadu bilo kojih troškova u vezi sa primjenom usvojenih propisa.

Banke i davaoci finansijskog lizinga dužni su da obavještenje o ponudi zastoja u otplati obaveza objave na svojim internet prezentacijama, čime će se smatrati da je obavještenje dostavljeno svim klijentima (dužnicima banke, odnosno primaocima lizinga).

"Ukoliko klijent u roku od deset dana od objavljivanja ovog obavještenja ne odbije navedenu ponudu, smatraće se da prihvata moratorijum bez bilo kakvih obaveza odlaska u banku. Upravo istekom ovog roka moratorijum počinje da proizvodi pravno dejstvo ali će dužnici biti u mogućnosti da otplaćuju svoje obaveze", objasnila je NBS.

Dodaje se da su mjere odmjerene s posebnom pažnjom i uzimajući u obzir potencijalno suočavanje sa teškoćama u otplati obaveza kako građana tako i privrednih subjekata i potrebu prevazilaženja negativnih efekata usljed mogućnosti suočavanja sa teškoćama u otplati obaveza dužnika banke, odnosno primaocima finansijskog lizinga, koja s obzirom na novonastalu situaciju objektivno postoji.

NBS je navela neprekidno prati situaciju u finansijskom sektoru, što nije izuzetak ni u ovim vanrednim okolnostima, te će obavljati nadzor nad primjenom novih odluka i pažljivo analizirati efekte usvojenih propisa.