Parlament 11. februara jednoglasno ratifikovao Sjevernoatlantski sporazum

Stoltenberg pozvao Sjevernu Makedoniju da se pridruži NATO paktu

Kako se navodi, u pismu premijeru Sjeverne Makedonije Oliveru Spasovskom, Stoltenberg piše da su zemlje čanice Severnoatlantskog dogovora obavijestile vladu SAD-a da su prihvatile i ratifikovale Protokol za pristupanje Severne Makedonije NATO, potpsan 6. februara 2019. u Briselu, čime je taj dokument stupio na snagu
2122 pregleda 2 komentar(a)
Jens Stoltenberg, Foto: Nato, Nato, Nato, Nato
Jens Stoltenberg, Foto: Nato, Nato, Nato, Nato

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg pozvao je danas Sjevernu Makedoniju da se pridruži toj alijansi kao 30. članica, saopštila je Vlada u Skoplju.

Kako se navodi, u pismu premijeru Sjeverne Makedonije Oliveru Spasovskom, Stoltenberg piše da su zemlje čanice Severnoatlantskog dogovora obavijestile vladu SAD-a da su prihvatile i ratifikovale Protokol za pristupanje Severne Makedonije NATO, potpsan 6. februara 2019. u Briselu, čime je taj dokument stupio na snagu.

"U ime svih zemalja članica čast mi je da Vas obavijestim i da vam uputim poziv da se pridružite Severnoatlantskom dogovru", piše u pismu generalnog sekretara NATO premijeru Severne Makedonije.

U skladu sa članom 10 Sjevernoatlantskog dogovora Sjeverna Makedonija postaje punopravna članica NATO danom deponovanja pristupnog instrumenta u vladi SAD.

Parlament Sjeverne Makedonije je 11. februara jednoglasno ratifikovao Sjevernoatlantski sporazum i to "unaprijed", prije konačne formalne odluke NATO-a o tome, prije raspuštanja zbog parlamentarnih izbora.

"Dozvolite mi da iskorisitim ovu priliku i da izrazim moje zadovoljstvo, kao i zadovoljstvo svih zemalja članica NATO, zbog predstojećeg pristupanja Sjeverne Makedonije Alijansi", piše u pismu Stoltenberga.

Preporučujemo za Vas