"HOSPITALIZOVATI SVE KOJE BOLUJU OD KORONAVIRSA"

Vučić: U narednih 48 sati uvećanje testiranja građana, za kršenje samoizolacije zatvor

Vučić je na konferenciji za medije u Vladi Srbije kazao da je to odlučeno nakon sastanka sa medicinskim stručnjacima iz Kine koji su, kako je naveo, na taj način za 29 dana rješili širenje tog virusa u gradu u Kini koji je veličine Srbije
2995 pregleda 2 komentar(a)
Detalj sa konferencije u Predsjedništvu Srbije, Foto: Beta
Detalj sa konferencije u Predsjedništvu Srbije, Foto: Beta
Ažurirano: 23.03.2020. 20:20h

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je večeras da će u narednih 48 sati početi "drastično uvećanje" testiranja građana na koronavirus.

Vučić je na konferenciji za medije u Vladi Srbije kazao da je to odlučeno nakon sastanka sa medicinskim stručnjacima iz Kine koji su, kako je naveo, na taj način za 29 dana rješili širenje tog virusa u gradu u Kini koji je veličine Srbije.

Vučić je najavio da će svi pozitivni na koronavirus biti hospitalizovani. Lakši bolesnici, sa apsolutno blagom kliničkm slikom, biće smješteni u posebne prostore, u koje se lako ulazi i izlazi, sa punom zaštitom za ljekare i medicinsko osoblje prenosi N1.

Tzv. "srednji" bolesnici biće liječeni na neinvazivnim respiratorima kojih, kako je rekao, Srbija treba još da nabavi. Medicinskim sestrama, kako je objasnio, biće potrebno oko dva dana da u potpunosti ovladaju upotrebom tih aparata. Najteži bolesnici liječiće se u bolnicama, na kliničkim respiratorima kojih će u roku od 10 do 15 dana, kako je istakao, biti gotovo tri puta više slobodnih, nego prije krize, prenosi N1.

Vučić je rekao i da su kineski stručnjaci zadovoljni što se u Srbiji u terapiji koristi lijek hlorikin, a spremni su i da pomognu kineskom tradicionalnom medicinom koja je, kako je rekako, pokazala pristojne rezultate u borbi sa koronavirusom.

Kazao je da bi oboljeli od koronavirusa mogli biti smješteni u Beogradu na Sajmu ili u Studentskom gradu, dok će u Novom Sadu vjerovatno to biti sala "Čair" ili "Spens".

Vučić je kazao da će ljekari pokušati da "istraže gotove sve kontakte sa licima koju su zaražena", kao i kontakte pacijenata kod kojih će biti potvrđen taj virus narednih dana.

Dodao je da se "podrazumijeva" da se testiranje odnosi i na građane koji budu osjetili simptome tog virusa.

Vučić je naveo da to znači da će u narednih nekoliko dana, kada Vojska bude obezbijedila smještaj, i blaga klinička slika biti razlog za izolaciju u bolnici.

"Mi ne možemo sada ljude koji su osam ili devet dana u svojim kućama da natjeramo da da odu još 5 dana u bolnicu. Znamo da je to nemoguće, policija će voditi računa da oni ne napuštaju svoje kuće", rekao je.

On je naglasio da "neće postojati mogućnost" napuštanja samoizolacije i da će policija kontrolisati ljude u samoizolaciji, a ko je prekrši, slijedi mu tri do 12 godina zatvora.

Vučić je rekao da će teži bolesnici biti liječeni uz pomoć kliničkih respiratora u bolnicama u Beogradu, Novom Sadu i Nišu.

Predsjednik je naveo da se razmatra izolacija Beograda, a naročito 10 centralno gradskih opština.

"Čim bude potreba za tim, uradićemo to", rekao je on i dodao da će takva odluka biti donijeta ukoliko se slože medicinski stručnjaci iz Kine.

Vučić je rekao da su kineski stručnjaci za sada zadovoljni mjerama koje je Vlada Srbije preduzela i da smatraju da nema potrebe da se pooštre za sada.

Predsjednik Srbije je obećao i set mjera pomoći privatnom sektoru za oporavak od posljedica pandemije.

Vučić je rekao i da martovska penzija neće biti isplaćivana iz dva dela, nego odjednom - 10. aprila, zajedno sa dodatnih 4.000 dinara jednokratne pomoći za svakog penzionera.