PRVI SLUČAJ REGISTROVAN PRIJE 21 DAN

Tiodorović: Ukoliko građani Srbije u narednih 15 dana budu disciplinovani bićemo na dobrom putu da pobijedimo neprijatelja

"Očekujemo da ćemo imati sve više potvrđenih, ali sada imamo i drugačiju strategiju, sada ćemo testirati veći broj ljudi, oni koji su lakši odmah će biti izolovani u halama i tako ćemo spriječiti širenje, a mi ćemo imati jednu jasniju sliku o tačnom broju oboljelih"
3255 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Ukoliko građani Srbije u narednih 15 dana budu disciplinovani možemo reći da smo na dobrom putu da pobijedimo neprijatelja, kazao je epidemiolog prof. dr Branislav Tiodorović.

U Srbiji je, kako prenosi Blic 21. dan od registrovanog prvog slučaja koronavirusa.

Virus je registrovan kod 384 osobe. 

"Mi se držimo dobro, za stanovništvo ovo će biti emotivno, prije svega sada kada se pojavljuju i smrtni slučajevi. Nažalost, mi smo to i najavljivali, ova nedjelja je vrlo teška, to je onaj prvi udar, i to žestok. Naš prvi utisak je da teško primamo informaciju, javlja se strah, panika, ali kako prolazi vrijeme, narod postaje svjestan šta se dešava. Očekujemo da ćemo imati sve više potvrđenih, ali sada imamo i drugačiju strategiju, sada ćemo testirati veći broj ljudi, oni koji su lakši odmah će biti izolovani u halama i tako ćemo spriječiti širenje, a mi ćemo imati jednu jasniju sliku o tačnom broju oboljelih", rekao je Tiodorović.

On je kazao i da se do kraja aprila, "očekuje da će doći do jednog znatnijeg pada", a da u maju očekuje samo sporadične slučajeve koronavirusa. 

"Svjestan sam da je teško davati prognoze, pogotovo kada nemate sve podatke, jer mi smo sada testirali mali broj ljudi, teške bolesnike, a sada kada imamo mogućnosti za masovno testiranje, bićemo u prednosti. Sada to rade i domovi zdravlja i sve će ići mnogo brže", rekao je Tiodorović.