U Srbiji još tri smrtna slučaja izazvana koronavirusom, ukupno 13

Ona je na redovnoj konferenciji za novinare o situaciji sa širenjem koronavirusa kazala da je u Kliničkom centru Vojvodine u Novom Sadu umro 62-godišnji pacijent koji je bolovao od hipertenzije, gojaznosti i oboljenja bubrega. U KBC Dragiša Mišović u Beogradu umrle su žene od 82 i 86 godina koje su imale i druga oboljenja
2606 pregleda 1 komentar(a)
Detalj sa konferencije: Epidemiolog Predrag Kon i zamjenica direktora Instituta za javno zdravlje "Milan Jovanović - Batut" Darija Kisić Tepavčević, Foto: Beta/Slobodan Miljević
Detalj sa konferencije: Epidemiolog Predrag Kon i zamjenica direktora Instituta za javno zdravlje "Milan Jovanović - Batut" Darija Kisić Tepavčević, Foto: Beta/Slobodan Miljević
Ažurirano: 29.03.2020. 16:16h

U Srbiji su u prethodna 24 časa registrovana još tri smrtna slučaja u vezi sa koronavirusom, pa je ukupan broj umrlih u vezi sa tom infekcijom porastao na 13, izjavila je danas zamjenica direktora Instituta Batut Darija Kisić Tepavčević.

Ona je na redovnoj konferenciji za novinare o situaciji sa širenjem koronavirusa kazala da je u Kliničkom centru Vojvodine u Novom Sadu umro 62-godišnji pacijent koji je bolovao od hipertenzije, gojaznosti i oboljenja bubrega.

U KBC Dragiša Mišović u Beogradu umrle su žene od 82 i 86 godina koje su imale i druga oboljenja.

Na respiratorima u bolnicama širom Srbije je 55 pacijenata.

Ministarstvo zdravlja Srbije: 82 nova slučaja zaraze koronavirusom, 741 ukupno

Ministarstvo zdravlja Srbije saopštilo je danas da je registrovano novih 82 slučaja zaraze koronavirusom i da je sa tim ukupan broj zaraženih 741.

Kako je navedeno na sajtu covid.rs, od poslednjeg izveštaja do 15 časova, testirani su uzorci 376 osoba od kojih je 294 imalo negativan test na koronavirus.

Do danas u 15 časova, u nacionalnoj referentnoj laboratoriji Instituta Torlak testirane su 2.462 osobe koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja.

Kon: Podržaćemo svaku odluku vlasti koja vodi smanjenju kontakata

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je danas da vlasti Srbije donose odluke u saradnji sa strukom, da doktori podržavaju svaku odluku koja vodi ka smanjenju kontakata.

Rekao je da narednih dana može doći do naglog porasta broja oboljelih od koronavirusa i da je privremena bolnica na Beogradskom sajmu najbolje rješenje koje Srbija mogla da donese.

"Suština je da ne može bolje od Sajma i svaka druga ideja bila bi pogrešna. Nismo izmislili 'toplu vodu', to se sprovodi i na drugim mjestima", rekao je Kon i dodao da je vojna logistika napravila ovu bolnicu i stoji iza toga.

Kon je objasnio da je stručno mišljenje bilo da vlasnici mogu uveče da prošetaju pse, ali da je Vlast riješila da tu mogućnost ukine, jer je bilo zloupotreba.

"Zajedno donosimo odluke, ali ne baš svaku, ali Vlast ima blanko podršku za svaku odluku koja će smanjiti kontakte među ljudima. Danas je 24. dan epidemije i ulazimo u dane kada je u drugim zemljama naglom brzinom rastao broj oboljelih, a kasnije i smrtnih ishoda, tako da odlučujemo vrlo energično i nema prenemaganja", rekao je Kon.

Odgovarajući na pitanja novinara, ljekari iz kriznog štaba Vlade su rekli da će pacijenti s Kosova, kao i iz svih drugih krajeva, u zavisnosti od težine slučaja biti upućeni u najbliži KBC koji ima infektivno odjeljenje.

Kisić Tepavčević: Više od 50 osoba u Srbiji preležalo infekciju koronavirusom

Više od 50 inficiranih koronavirusom u Srbiji preležalo je bolest pošto su na dva testa bili negativni na prisustvo virusa, izjavila je Kisić Tepavčević, zamjenica direktora Instituta za javno zdravlje "Milan Jovanović - Batut".

Ona je u Beogradu, na redovnoj konferenciji za novinare u vezi sa epidemijom virusa, potvrdila da je prvi pacijent u Srbiji kod koga je potvrđeno prisustvo koronavirusa otpušten iz bolnice kao i da je najmlađi pacijent koji je bio na respiratoru skinut sa vještačkog disanja.

Upitana zašto pojedine osobe na Infektivnoj klinici u Beogradu čekaju i do pet dana na rezultate testova pri čemu se navodno nalaze sa onima koji su pozitivni na koronavirus, ona je kazala da je trijaža u toj zdravstvenoj ustanovi takva da se ne dozvoljava kontakt osoba koje su pozitivne sa onima koji čekaju na rezultate testova.

"Nemamo registrovanu nijednu situaciju da je neko tako zaražen", kazala je zamjenica direktora Instituta Batut.

Odgovarajući na isto pitanje, epidemiolog Predrag Kon kazao je da postoji "zagušenje", ali i dodao da su testovi jedna stvar, a druga da se odradi sve kako bi se dobili rezultati.

"Jeste prenatrpano i bolje ne može, zato se čeka. Jesmo tu u problemu a izlazimo iz njega koliko smo sposobni. Testova imamo dovoljno samo je potrebno da se dobro organizujemo", kazao je Kon.

Govoreći o odnosu Srpske pravoslavne crkve prema preporuci da se izbjegavaju pričešća, Kon je rekao da je o tome "struka rekla svoje", a da eventualane zabrane uvodi država.

"Apelujem da je ovo ozbiljna bolest i da je rizik korišenja iste kašičice pri pričešću sigurno mnogo veći nego da se to ne radi", naglasio je Kon.

"Zabrane sa naše strane neće doći, mi dajemo samo preporuke, a zabrane dolaze od vlasti. Treba jasno razgraničiti šta su preporuke, a šta odluke, da mi donosimo odluke bili bismo vlast, a ne struka", kazao je Kon.

Zamjenica direktora Instituta "Batut" je navela da medicinska struka kontakte kod pričešća svrstava u "visokorizične".

Bonus video: