Urednik portala Nova.rs: Najlažljivija vlast nas ne može ućutkati

"Ana Lalić je vrhunski profesionalac, hrabra novinarka koja neće nikad ustuknuti pred silom bilo da dolazi od vlasti, mafije, policije, tužilaštva, što je sad u Srbiji, nažalost, sve izmiješano", kazao je Simonović
3281 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock

Novinarki protala Nova.rs, Ani Lalić, određeno je sinoć u Novom Sadu zadržavanje od 48 sati, zbog teksta o stanju u Kliničkom centru Vojvodine tokom epidemije koronavirusa.

Povodom hapšenja novinarke se oglasio i glavni i odgovorni urednik tog portala, Veselin Simonović.

“Ana Lalić je vrhunski profesionalac, hrabra novinarka koja neće nikad ustuknuti pred silom bilo da dolazi od vlasti, mafije, policije, tužilaštva, što je sad u Srbiji, nažalost, sve izmiješano. Najlažljivija vlast ‘u novijoj srpskoj istoriji’ se, okuražena vanrednim stanjem, drznula da hapsi čestite novinare pod optužbom da lažima šire paniku. Nema tih zaključaka, uredbi i vanrednih stanja koja mogu ograničiti novinarke i novinare kao što je Ana Lalić da ne rade svoj posao. Ne mogu ućutkati ni ostalih 80 novinara i urednika portala Nova.rs, osim da ih sve odvedu u pritvor”, rekao je Simonović.

Ani Lalić je zadržavanje od 48 sati određeno zbog sumnje da bi mogla da ponovi krivično djelo objavljivanja “tekstova koji izazivaju paniku i nerede”, potvrdio je kasno sinoć njen advokat Srđan Kovačević.

Nova.rs je objavila tekst pod naslovom „KC Vojvodine pred pucanjem: Bez zaštite za medicinske sestre“ u kome je Lalićeva navela da KCV-u ima problem sa “hroničnim nedostatkom osnovne opreme i potpuno haotičnim uslovima rada u vrijeme pandemije”.

Iz Kliničkog centra Vojvodine reagovali su povodom teksta, obavijestivši tužilaštvo i policiju, i optužili našu novinarku da je tekstom uznemirila javnost i naštetila ugledu te zdravstvene ustanove. Ubrzo zatim, policija je zakucala na njena vrata.

Nakon privođenja Ane Lalić uslijedile su burne reakcije javnosti. Novinarka je Kliničkom centru Vojvodine odgovorila porukom da se odriče obroka u pritvoru.Odričem se obroka u pritvoru!

Bonus video: