Hrvatska: Još 47 ljudi oboljelo od koronavirusa, ukupno 1.126 zaraženih

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je da su noćas umrle četiri osobe starije životne dobi u Osijeku, a svi su bili hronični bolesnici starosti od 71 do 92 godine
3466 pregleda 0 komentar(a)
Beroš, Foto: BETAPHOTO
Beroš, Foto: BETAPHOTO

U Hrvatskoj je u posljednja 24 časa 47 novooboljelih od koronavirusa i sada je ukupno 1.126 bolesnih, oporavilo se 119, a umrlo 12, objavio je danas Nacionalni štab civilne zaštite.

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je da su noćas umrle četiri osobe starije životne dobi u Osijeku, a svi su bili hronični bolesnici starosti od 71 do 92 godine.

Na respiratorima se kao i juče nalazi 39 pacijenata, dok je za 27 više onih koji su ozdravili. Ukupno je napravljeno 9.833 testiranja, od čega prethodnog dana 583.

"Sljedeće dvije i po do tri sedmice su kritično razdoblje koje će odrediti našu sudbinu. Budimo odgovorni. Ukoliko poštujemo mjere, možemo prebroditi ovu prijetnju", rekao je Beroš.

Hrvatska posljednja tri dana bilježi manji broj novooboljelih u odnosu na prethodno razdoblje.

Krizni štab i dalje poziva građane da ostanu kod kuće i da se pridržavaju preporuka o socijalnom distanciranju i higijeni.

Povodom organizovanog povratka većeg broja hrvatskih državljana iz inostranstva, šef Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak rekao je da njih na graničnim prelazima dočekuju epidemiolozi, sanitarni inspektor i policija.

Poslije epidemiolške obrade, oni se upućuju u kućnu samoizolaciju uz aktivnu kontrolu epidemiologa, dok oni koji imaju neke simptome odlaze u bolnicu.

Ministar spoljnih poslova Gordan Grlić Radman najavio je danas da će se ovog vikenda stotine građana vratiti u Hrvatsku, među njima i vanrednim letovima Croatia Airlinesa iz Portugala, Španije, Italije i Švedske.

Među njima i nekoliko državljana Slovenije, BiH i Crne Gore, koji će biti otpraćeni do granica tih država.

Grlić-Radman je rekao da je Ministarstvo svima poslalo zaštitne maske i rukavice i da će na letu morati da poštuju pravilo socijalne distance.

Od izbijanja krize repatrirano je 893 Hrvata od kojih 564 iz trećih država.

U nedjelju u Zadar stiže i katamaran iz Ankone s još 37 Hrvata i šest autobusa iz Tirola.

Nacionalna aviokompanija i dalje obavlja međunarodni promet, ali su letovi, prema posljednjim informacijama, svedeni samo na one iz Zagreba u London, Frankfurt, Amsterdam i Brisel.

Bonus video: