zabilježeno 247 novih slučajeva

U Srbiji još tri žrtve koronavirusa, ukupno 2.447 zaraženih

Stepen smrtnosti od koronavirusa u Srbiji 2,49 odsto, a prosječan uzrast žrtava 64,2 godine
3070 pregleda 0 komentar(a)
Darija Kisić Tepavčević, Foto: Betaphoto
Darija Kisić Tepavčević, Foto: Betaphoto

U protekla 24 sata od posljedica koronavirusa u Srbiji umrle su tri osobe, a registrovana je zaraza još kod 247, pa je ukupan broj zaraženih 2.447 ljudi, saopšteno je danas.

Na konferenciji za novinare zamjenica direktora Instituta "Batut" Darija Kisić Tepavčević saopštila je da su testirane 1.074 osobe, a da je 247 bilo pozitivno na koronavirus.

Ona je navela da se u bolnicama nalaze ukupno 1.394 osobe, a 108 pacijenata na respiratorima.

U protekla 24 sata umrla su dva muškarca i jedna žena.

Kisić Tepavčević je navela da je stepen smrtnosti od koronavirusa u Srbiji 2,49 odsto, a prosječan uzrast žrtava 64,2 godine.

Ona je navela da je u Srbiji stabilan broj oboljelih i da je zabilježen čak i manji pad u nedjelji u kojoj je u nekim drugim zemljama beležen vrtoglavi porast.

"To je pokazatelj da smo na dobrom putu i da znamo šta radimo, da smo odgovorni i savjesni. Ali ne smije sada da se popusti i odustane, iako ovo jeste jedan mali obećavajući znak. Sada treba da zapnemo iz sve snage i ove brojke pokazuju da ono što radimo jeste osnova prave borbe protiv infekcije", rekla je Kisić Tepavčević.

Epidemiolog Predrag Kon ocijenio je da je u Srbiji u prethodna tri dana dostignut maksimum koji će kako je rekao, trajati "još desetak dana".

"U ove dvije nedjelje treba da se sprovode najrestriktivnije mjere koje smo planirali, što ne znači samo policijski čas, već mjere sprečavanja bilo kakvog kontakta, pošto je virus najagilniji da se prenese upravo tokom dvije nedjelje", kazao je Kon.

On je dodao da je uz već preduzete mjere, "apsolutno najvažnija izolacija".

"Nema više igara oko toga kako se sprovodi izolacija. Ona se sprovodi u bolničkim uslovima da nam se ne bi desilo da se iz kućne izolacije vrati virus i uđe u široku populaciju", naveo je Kon.

Upitan za situaciju u nehigijenskim naseljima u kojima žive Romi, on je kazao da posebnih aktivnosti nije bilo jer nema otkrivenih žarišta.

"Ako bi se otkrilo neko žarište u romskim naseljima, sprovodile bi se epidemiološke mjere i radilo bi se u njima ko i u svakom manjem žarištu. Nismo do sada imali informaciju da je posebno zahvaćeno neko romsko naselje što ne znači da ne razmišljamo o tome", kazao je Kon.

Preporučujemo za Vas