Još jedan smrtni slučaj zbog koronavirusa u Hrvatskoj, 88 novooboljelih

Direktor Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak rekao je da se "ulazi u kritično razdoblje kada svako mora pažljivo promišljati svoje poteze", posebno kada je riječ o proslavi Uskrsa i posećivanju članova porodice
994 pregleda 0 komentar(a)
Detalj iz Zagreba, Foto: Beta/AP/Darko Bandić
Detalj iz Zagreba, Foto: Beta/AP/Darko Bandić

U Hrvatskoj je u poslednja 24 časa 88 novoboljelih od koronavirusa i jedan umrli, pa je sad ukupno 1.495 zaraženih i 21 preminuli, objavio je danas Nacionalni štab civilne zaštite.

"Jasno je da smo ušli u najkritičniju fazu, nema lijeka ni vakcine, niti stečenog imuniteta kod građanki i građana, jedino nam preostaje dosljedno poštovanje mjera", rekao je ministar zdavstva Vili Beroš na konferenciji za novinare.

On je naveo da je prosječna starost oboljelih 49 godina, a da je prvi put među oboljelima više žena. Beroš je podsjetio da je od juče preminula jedna pacijentkinja, 93-godišnjakinja iz splitskog doma za starije i nemoćne koja je imala više hroničnih bolesti.

U bolnici se nalazi 343 pacijenata, 34 na respiratoru, dok se 921 bolesnik liječi kod kuće.

Oporavio se 231 pacijent. Ukupno je testirano 14.612 osoba od čega 932 u poslednja 24 sata.

Direktor Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak rekao je da se "ulazi u kritično razdoblje kada svako mora pažljivo promišljati svoje poteze", posebno kada je riječ o proslavi Uskrsa i posjećivanju članova porodice.

"Sve moramo posmatrati na način da imamo epidemiju koronavirusne infekcije i da se ponašamo u skladu s epidemiološkim preporukama", istakao je Capak.

On je rekao da se protivi represivnim mjerama, jer smatra da Krizni štab najviše može pomoći svojim apelima i objašnjavanjem mjera, ali da su moguće i strože mjere ako se procijeni da se građani nedovoljno pridržavaju preporuka.

Bonus video: