NAZVAO BEOGRAD SREDIŠTEM KRIMINALA

Tadić o ubistvu Ivanovića: Ako država ne štiti, onda je saučesnik u zločinu

On je podsjetio na riječi gradonačelnika Mitrovice Gorana Rakića i direktora Kancelarije za KiM Marka Đurića koji su govorili da je Ivanović monstrum koji dijeli srpski narod, koji je prodao zemlju Albancima u Sjevernoj Mitrovici i da su njegovi saradnici ubice i zločinci
107 pregleda 0 komentar(a)
Boris Tadić, Foto: Beta-AP
Boris Tadić, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 01.02.2019. 02:36h

Predsjednik Socijaldemokratske stranke (SDS) i nekadašnji predsjednik Srbije Boris Tadić izjavio je danas da je ubistvo lidera Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića posljedica porasta organizovanog kriminala i optužio državu Srbiju da nije učinila ništa da ga zaštiti.

On je ponovo upitao šta je Srbija uradila da zaštiti Ivanovića i dodao da ukoliko država ne zaštiti svog ugroženog građanina, "ona učestvuje u zločinu" i da ukoliko predstavnici države ne daju odgovor, "zataškavaju zločin".

"Ovim ne optužujem nikoga da je izvršio ubistvo u ime države Srbije, ali upućujem potpuno jasnu optužbu da država Srbija ništa nije učinila da zaštiti svog građanina čiji je život bio više nego očigledno ugrožen", rekao je Tadić na konferenciji za novinare.

On je podsjetio na riječi dobitnika američke Pulicerove nagrade Metjua Galicije da će sljedeća zemlja u kojoj će novinar biti ubijen biti Srbija, jer se stvara atmosfera za tako nešto i dodao da je i on (Tadić) prije izvesnog vremena upozoravao da je moguće da se u Srbiji dogodi političko ubistvo, a da je za ubistvo Ivanovića bila pripremana atmosfera hajke, kriminaliacije i satanizacije svih onih koji se protive aktuelnoj vlasti.

"Podsjećam vas na rečenice zvaničnika Srbije gradonačelnika Mitrovice Gorana Rakića i direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marka Đurića koji su govorili da je on čovjek koji dijeli srpski narod, koji je prodao zemlju Albancima u Sjevernoj Mitrovici, da je on monstrum, da su njegovi saradnici ubice i zločinci. To je način na koji se priprema ubistvo čovjeka, ubistvo političara, ubistvo novinara, to je način na koji se ugrožava bezbjednost svake zemlje", rekao je Tadić.

On je dodao da je od 2012. dva puta porastao broj ubistava i da je to posljedica amnestije koju je sproveo bivši predsjednik Srbije Tomislav Nikolić, kada je oslobođeno više hiljada zatvorenika i kada su "građani Srbije i Beograda bili neposredno ugroženi".

Tadić je dodao da aktuelna vlast na slobodu pušta "svijet koji je generator kriminala" zbog zastarijevanja slučajeva, a da je organizovani kriminal i sprega politike i kriminala generator korupcije.

On je dodao i da Vlade Srbije koje su vodili Ivica Dačić, Aleksandar Vučić i Ana Brnabić nisu uradile ništa u borbi protiv organizovanog kriminala, "već napravili plodno tlo za bujanje organizovanog kriminala".

Tadić je dodao da je Beograd centar organizovanog kriminala i da su izbori za Skupštinu Beograda prilika da se riješi pitanje rasta organizovanog kriminala i da ljudi okupljeni oko koalicije "Da oslobodimo Beograd" to mogu da riješe relativno brzo - kroz nekoliko godina uz međunarodnu saradnju.

"Mi smo spremni da učinimo sve da oslobodimo Beograd od kriminala i sprege mafije i vlasti. Ne postoji ništa strašnije za jedno društvo od sprege mafije i vlasti", rekao je Tadić.

On je rekao da mediji koji pokušavaju da izjednače bezbjednosnu situaciju iz vremena njegovog mandata i aktuelne vlasti "lažu namjerno građane s namjerom da se otvori putu novom produbljivanju aktivnosti organizovanog kriminala u Srbiji" i optužio urednike takvih medija da su "saradnici organizovanog kriminala".

Preporučujemo za Vas