BORIS TADIĆ U INTERVJUU ZA NOVA.RS:

Vučić od autokrate postao poglavica

Tadić navodi i da je Slobodanu Miloševiću porastao rejting tokom bombardovanja, da bi nakon toga za nešto više od godinu pao s vlasti
18044 pregleda 19 komentar(a)
Aleksandar Vučić, Foto: Aleksandar Vučić, Aleksandar Vučić, Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić, Foto: Aleksandar Vučić, Aleksandar Vučić, Aleksandar Vučić
Ažurirano: 18.04.2020. 22:42h

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić se tokom ove krize transformisao od autokrate do poglavice, a zemlju uveo u političku regresiju svodeći je na nivo plemena. Svim liderima tokom ovakvih kriza u kojima su svi građani ugroženi od istog neprijatelja raste rejting, ali to je vještački rast, koji jednako brzo pada nakon završetka krize, rekao je u intervjuu za Nova.rs lider Socijaldemokratske stranke Boris Tadić i bivši predsednik Srbije.

Tadić navodi i da je Slobodanu Miloševiću porastao rejting tokom bombardovanja, da bi nakon toga za nešto više od godinu pao s vlasti. Za opoziciju kaže da je u defanzivi jer ne želi da politizuje inače tešku trenutnu situaciju tvrdeći da ne postoji opozicioni lider i da je to problem. A o dijelu opozicije koja je donijela odluku da izađe na izbore, ne misli ništa dobro.

"Pored neustavnog načina na koji je uvedeno vanredno stanje, Vučić svojim izjavama gotovo na dnevnom nivou krši ustavne nadležnosti predsednika i pravni sistem države. Sada smo došli konačno do ogoljene istine na koju opozicija sve vreme upozorava i zbog koje smo i bojkotovali parlament, ne želeći da učestvujemo u prividu njegovog funkcionisanja. Vučić je prvo iz parlamenta proterao demokratiju, a onda ga je i suspendovao i činom proglašenja i tokom vanrednog stanja. Time je ogolio da je u Srbiji više ne postoji podela vlasti i da je Vučić istovremeno i predsednik i parlament i vlada. Tokom ovog vanrednog stanja do kraja se pokazalo sve ono zbog čega smo protestovali tokom prethodne godine – od kršenja Ustava do potpunog urušavanja demokratije. Vučić je optuživao opoziciju za bojkot parlamenta, a na kraju ga je upravo on najviše ne samo bojkotovao, nego i potpuno ukinuo", rekao je Tadić.

Kaže da su posljedice uvoenja vanrednog stanja prije svega potpuno urušavanje demokratije u Srbiji, ali i ugleda Srbije u svijetu, "budući da svjetski mediji pišu o jačanju autokratije u našoj zemlji i urušavanju ljudskih prava." 

"Međutim, baš zbog svega toga, posljedica može biti i brza promena vlasti, koja je tokom ove krize u potpunosti ogolila svoj karakter", rekao je Tadić.

On kaže da je Vučić apsolutno sve vrijeme u kampanji i svi potezi vlasti od početka ove krize su usmjereni prije svega na ciljeve predizborne kampanje, a svjedoci su svih prethodnih nedelja da su tim ciljevima nerijetko bili podređeni i ciljevi borbe protiv pandemije. 

"Tako je u vreme kada je trebalo da država preduzima hitne preventivne mere, građanima poručivano da je korona najsmešniji virus u istoriji čovječanstva i cjelokupna nacija je obmanjivana u lagodnosti, sve dok nije završeno skupljanje potpisa i pripremne predizborne radnje. Potom je uvedeno vanredno stanje, koje je isto tako upotrebljeno za predizbornu pozornicu da bi na njoj nesmetano stajao samo jedan čovjek. Dok je kriza bila razlog za obustavu predizbornih aktivnosti svim drugim političkim akterima u Srbiji, za Vučića je ona bila povod za najveću moguću funkcionersku kampanju, koja nema premca u našoj istoriji."

Na pitane da li se Srbija tokom ove krize okrenula Kini i Rusiji ili ide i dalje putem EU, Tadić odgovara:

"Vučić je krizu instrumentalizovao u svakom smislu, pa i u sferi međunarodne politike. Predstavljajući svaku pomoć kao njegovu ličnu zaslugu i dobročinstvo, ponašao se kao da je država njegovo vlasništvo i kao da je on iznad čak i svih strateških orijentacija države. Ne samo da je personalizovao međunarodne odnose, već je i primitivizovao našu spoljnu politiku. Izjave koje je dao na račun EU će svakako ostati zabilježene u onome što je Andrić nazvao tihim knjigovodstvom diplomatije i to će proizvesti kad tad negativne posljedice po interese Srbije. Njemu je jedan dan “brat Si”, drugi dan Merkel zvezda vodilja, treći dan mu je očigledni uzor Tramp, a četvrti dan dovodi narod na poklonjenje Putinu. Takva politika je u krajnjem ishodu štetna za Srbiju, jer će te svjetske sile prije ili kasnije shvatiti da ih Vučić upotrebljava kao četiri kegle za žongliranje u svrhu vlastite promocije, ali samo na unutrašnjem planu", rekao je Tadić.

Aleksandar Vučić
Vučić(Foto: predsednik.rs)

Kaže da su Vučićeve izjave u kojima upoređuje Srbiju i Ameriku tokom krize takve da bi se prije očekivalo da Amerika očajnički traži pomoć Srbije, a ne obrnuto, "budući da vlast tragikomično sve vrijeme ubjeđuje građane da su SAD daleko iza Srbije i u broju testova i po ekonomskim posljedicama krize." 

"Taj propagandni cirkus je dostigao takve razmjere da je u jednom trenutku Vučić tvrdio čak da su naše bolnice spejs šatlovi za njihove. I nije nemoguće da mu dobar dio njegovih birača sve to vjeruje. Iz svega što je Vučić govorio pomoć Srbiji od SAD je ili nepotrebna ili je on iznosio brutalne laži, jer ako je istina da Srbija ima više testova od Amerike, zašto onda prima njihovu pomoć u testovima", pita Tadić.

Na pitanje ima li pogrešnog partijskog kadriranja u zdravstvu, Tadić kaže:

"Ako su stručna lica zadužena da gotovo svakodnevno javno upućuju pohvale predsjedniku i vlasti i da se slažu sa njim jednako i dok govori da je od korone opasniji obični grip, kao i dok uvodi najrigoroznije mjere i govori da će nam groblja biti tijesna, jasno je da mi danas nemamo nezavisne članove kriznog štaba. Stručnost ljekara iz kriznog štaba je očigledno stavljena u funkciju političke promocije. Korak po korak svi su oni dali nedvosmislenu podršku Vučiću kao neprikosnovenom vladaru i time dezavuisali svoj profesionalni integritet i postali dio političke borbe. Svjesno ili nesvjesno, vidjećemo tek u krajnjem ishodu odnosa sa vladajućom partijom. U svakom slučaju, ne postoji zemlja u svijetu u kojoj ljekari iz kriznog štaba gostuju po režimskim televizijama i u režimskim emisijama koje su ispod svakog kulturološkog nivoa. To je skandalozno. Tako nešto se ne dešava čak ni u jednoj zemlji na Balkanu. Srbija je danas, nažalost, predmet podsmjeha u regionu", rekao je nekadašnji predsjednik Srbije.

Lider Socijaldemokratske stranke i o predstojećim izborima. Nova.rs piše da se sve više spekuliše o tome da će izbori biti 28. juna ili 5. jula.

"Očekujem da ukidanje vanrednog stanja bude u skladu sa Vučićevom procjenom u odnosu na datum održavanja izbora, kao što je i uvođenje vanrednog stanja bilo usklađeno sa završetkom pripremnih predizbornih radnji, a ne sa opasnostima od pandemije. Međutim, ako odloženi izbori budu zakazani u tim terminima o kojima se spekuliše, onda Srbija ulazi u izbore u daleko gorim izbornim uslovima od onih koje smo imali pred izbore zakazane za 26. april. To bi bili izbori u uslovima potpuno ogoljene autokratije, jer bi to bila kampanja u koju bi Vučić ušao direktno iz dvomjesečne funkcionerske kampanje najvišeg intenziteta. To bi značilo zloupotrebu funkcije u svrhu neuporedive prednosti u odnosu na sve druge, počevši od toga da bi samo vrijeme za kampanju SNS-a bilo nekoliko puta duže nego svih ostalih. Kada sam predložio da izbori budu odloženi lex specialisom, kako bismo imali vremena za minimum 9 mjeseci od uspostavljanja uslova za fer i poštene izbore, Vučić je govorio da je to nemoguće i da mu “ne pada na pamet” da tako krši Ustav. Sada kada se ispostavilo da je lagao i da je to ipak moguće i kada su izbori već odloženi, on nema nijedan izgovor da ne odloži izbore i do uspostavljanja minimuma demokratskih uslova. A ti uslovi su tokom vanrednog stanja dodatno urušeni. Predložiću opoziciji da u novim okolnostima zajedno izađemo sa novim zahtjevom za odlaganje izbora za devet mjeseci, a svakako ću se obratiti tim povodom i evropskim parlamentarcima, koji su bili posrednici u pregovorima u vezi sa uspostavljanjem demokratskih izbornih uslova. Organizovanje izbora bez ispunjenja ovog zahtjeva bi sada bio vrhunski politički skandal i direktni napad na demokratiju od strane Vučića, ali i svih koji bi ga u tome podržali", rekao je Tadić.

Boris Tadić
Boris Tadić(Foto: Savo Prelević)

Govorio je i o tome da li Vučiću rejting u vanrednom stanju.

"Svim liderima tokom ovakvih kriza u kojima su svi građani ugroženi od istog neprijatelja raste rejting. Ali to je vještački rast, koji jednako brzo pada nakon završetka krize. Podsjećam vas da je i Miloševiću porastao rejting tokom bombardovanja, da bi nakon toga za nešto više od godinu pao s vlasti. Vučić se tokom ove krize transformisao od autokrate do poglavice, a zemlju uveo u političku regresiju svodeći je na nivo plemena. On se ponaša poput poglavice, od ritualnih obraćanja preko privatizovanja svih funkcija države do prikazivanja sebe kao nadčovjeka. Manipuliše strahom ljudi, predstavljajući im se kao spasilac iz Feketića. Samo je ovaj put sve građane stavio u poziciju tog djeteta koje je teatralno prenosio kroz mećavu, iako to nije njegov posao, niti je bilo potrebe da on to radi", kaže Tadić.

Dodaje da je "zbog toga što SNS vlada strahom i ucjenom, a ne na osnovu stvarnog povjerenja građana. Vučić generisao jednu specifičnu masovnu psihozu u kojoj su birači SNS-a dovedeni u takvo mentalno stanje da oni glasajući za SNS vjeruju da glasaju za sopstveni opstanak, a ne za stranku u koju stvarno imaju povjerenje. 

"Opozicija bi trebalo da razumije i pridobije i SNS birače, a ne da ih ismijava i tretira kao manje vrijedne protivnike, jer samo na taj način se u demokratskoj proceduri može stvoriti stabilna većina na mjestu pogubnih podjela. Nažalost, to mnogi opozicionari i tzv. javni intelektualci još uvijek nijesu shvatili. Predstavlja kako pomoć Srbiji stiže zbog njegovih ličnih odnosa, on je ujedno i ljekar i raznosilac medicinske opreme i sve što može da se uklopi u medijski kadar u kom je on predstavljen kao heroj. Svejedno da li kao trgovački putnik diže cerade sa kamiona i pokazuje respiratore zadivljenom skupu ili najavljuje da će sam avionom da donosi pomoć. Nakon teatralne uloge spasioca očekuje da mu se kao svim primitivnim vođama plemena plati zahvalnošću i odanošću. Čitava zemlja je uvedena u stanje nenormalnosti u kom sve ima upotrebnu vrednost za režim i ako ovo bude za Srbiju prihvatljivo, preći ćemo najopasniju granicu posle koje više neće biti neprihvatljivo".

Tadić je govorio i o opoziciji u Srbiji.

"Opozicija je u defanzivi, jer ne želi da politizuje ovu tešku situaciju. Pored toga opozicija ne želi da doprinosi nagomilavanju strahova građana i mentalnoj tenziji kojoj ih vlast svakodneno izlaže. Za podvlačenje crte i adekvatnu reakciju na sve ovo što vlast čini, sačekaćemo kraj krize. Ujedinjenje u veliku DS je, nažalost, zaustavljeno voljom lidera DS i ZZS, koji su dali prioritet svom članstvu u SZS u odnosu na profilisanje organizacije srodnih političkih stranaka nastalih iz nekadašnje DS. Moje mišljenje je da je to ipak najvažniji zadatak koji bi trebalo dovršiti, jer nema smjene ove vlasti bez infrastrukturno moćne DS, koja to može postati samo činom ujedinjenja, a nikako u ovom formatu u kom je danas. Taj zadatak je nakon ove krize postao još važniji i hitniji", dodao je Tadić.

Na pitanje kako vidi sve češća “iskakanja” Boška Obradovića u odnosu na SzS, odgovara:

"Ne vidim da Obradović previše iskače u odnosu na SZS, što potvrđuje i neshvatljiva podrška rukovodstva DS-a njegovom zahtjevu za obavljanjem crkvene službe u opasnostima pandemije i uprkos stručnoj proceni da bi to predstavljalo veliku opasnost po javno zdravlje."

Neizbježna tema bili su i protesti.

"Ova kriza će ili još više podići energiju protesta nezadovoljnih građana ili ih potpuno anestezirati. Nije lako donositi takve procjene u ovom trenutku prije završetka vanrednog stanja i podvlačenja crte o ulozi i djelima svih i suočavanja sa svim posljedicama krize, od zdravstvenih, ekonomskih do psiholoških", objasnio je Tadić.

Rekao je da je ova kriza donijela dvije nove okolnosti u kontekstu bojkota izbora. 

"Prvo, drastično pogoršano stanje demokratije u odnosu na loše stanje koje smo imali prije krize i zbog kog smo i donijeli odluku o bojkotu. I drugo, okolnost odloženih izbora. Već sam rekao da smatram da bi opozicija u tom smislu trebalo da jedinstveno nastupi u obnavljanju borbe za raspisivanje novog datuma izbora minimum devet mjeseci od uspostavljanja uslova za fer i slobodne izbore. To je borba za koju nam je potrebno i jedinstvo i podrška građana. Dovoljno dobro poznajem ljudsku prirodu da bih bio razočaran i dovoljno dugo sam u politici da bi me iznenadila činjenica da su u politici prisutni ne samo uvjerenja, već i interesi. Nakon višedecenijskog iskustva mogu dobro da procijenim ko je skloniji čemu i od koga mogu šta da očekujem, tako da nijesam bio iznenađen odlukama svojih bivših saradnika. Nažalost, kada biste u politici sarađivali samo sa onima za koje procjenjujete da nikada ne bi tako nešto uradili, ne biste okupili dovoljan broj saradnika ni za sastanak najužeg stranačkog organa. To je prosto politička realnost sa kojom svi koji su u politici moraju da računaju.

O dijelu opozicije koji je donio odluku da izađe na izbore ne misli ništa dobro. 

"Jasno je da, svjesno ili nesvjesno, idu naruku Vučiću", kaže da Tadić.

Na pitanje ko je lider opozicije u Srbiji 2020 godine, ima li ga, kaže:

"Nema ga i to je problem. Lider se ne pojavljuje tek tako odjednom u nekoj godini, niti se postavlja na tron nekom odlukom. Lider se gradi godinama, a postaje pobedama", zaključio je Boris Tadić

Preporučujemo za Vas