U Sloveniji zabilježeno pet novih slučajeva koronavirusa, preminule tri osobe

Ukupan broj zaraženih do sada tako iznosi 1.335, a broj preminulih povećao se na 77
959 pregleda 0 komentar(a)
Detalj iz Slovenije, Foto: BETAPHOTO
Detalj iz Slovenije, Foto: BETAPHOTO

U Sloveniji je u posljednja 24 sata zabilježeno pet novih slučajeva zaraze koronavirusom, dok su još tri osobe umrle, a u zemlji je danas počelo testiranje na nacionalnom uzorku s ciljem preciznijeg određivanja razmjera epidemije.

Ukupan broj zaraženih do sada tako iznosi 1.335, a broj preminulih povećao se na 77

Vlada je, uz navedene podatke, objavila danas kako je na dnevnom nivou obavljeno 537 testiranja na koronavirus, kakva su se i do sada radila svakodnevno. Juče je u bolnicama bilo 88 hospitaliziranih, od čega 26 na odjeljenju intenzivne njege.

Ukupno su do sada urađena 41.802 testa. Najveći broj potvrđenih zaraza do sada je zabilježen u središnjoj regiji s centrom u Ljubljani (390) i u Savinjskoj regiji (289).

Danas je počelo probno testiranje na širem nacionalnom uzorku koje bi trebalo dati procjenu stvarno inficiranih do sada, što bi bila osnova za određivanje razmjera epidemije i mogućnosti ponovnog otvaranja privrednog i društvenog života.

Kako je danas na konferenciji za novinare kazao Miroslav Petrovec, iz mikrobiološkog instituta Medicinskog fakulteta u Ljubljani, testiranje će svaki dan do kraja nedjelje sprovoditi deset mobilnih ekipa koje će uzimati uzorke briseva iz ždrijela i uzorke krvi.

Na testiranje je pozvano tri hiljade osoba iz trista krajeva širom Slovenije, vodi se na dobrovoljnoj osnovi, s pretpostavkom da će najmanje njih hiljadu i petsto pristati na testiranje, a rezultati će biti poznati sredinom sledeće nedjelje.

Takvi će testovi dati i odgovor koliko je u Sloveniji prosječno onih koji su preboljeli covid-19, a da toga nisu bili ni svjesni, i koliko je onih koji u krvi imaju antitijela kao reakciju na bolest.

Bonus video: