Srbija: Otvaraju se pijace, frizerski saloni i teretane ostaju zatvoreni

Vlada takođe poziva poslodavce u oblasti građevinarstva (visokogradnja i niskogradnja) da nastave rad u punom kapacitetu radom od sjutra, 21. aprila
6475 pregleda 0 komentar(a)
Detalj iz  Beograda, Foto: Betaphoto, Betaphoto
Detalj iz Beograda, Foto: Betaphoto, Betaphoto
Ažurirano: 20.04.2020. 14:34h

Na današnjoj sjednici Vlade Republike Srbije donijete su odluke u vezi sa ublažavanjem određenih mjera u vezi sa sprečavanjem širenja virusa COVID-19, piše B92.

Od utorka, 21. aprila dozvoljen je rad poslodavcima iz oblasti pružanja usluga, poput automehaničarskih i vulkanizerskih radnji, obućara, krojača, hemijskih čišćenja, škola za obuku vozača kao i poslodavcima iz oblasti trgovine na malo – knjižare, trgovci motornim vozilima, biciklima, nautikom, tehničkom robom, graževinskim materijalom.

Zelene pijace (na otvorenom i zatvorenom prostoru) od sjutra su ponovo otvorene uz obaveznu primjenu svih mjera zaštite protiv širenja koronavirusa, kako je ranije i najavljeno.

Vlada takođe poziva poslodavce u oblasti građevinarstva (visokogradnja i niskogradnja) da nastave rad u punom kapacitetu radom od sjutra, 21. aprila. Svi poslodavci su u obavezi da radnicima obezbijede zaštitna sredstva (maske, rukavice i dezinfekciona sredstva) i rad se mora obavljati uz poštovanje socijalne distance. Poslodavci su dužni da izrade poseban plan mjera rada tokom vanrednog stanja, dok su zaposleni u obavezi da to poštuju,  prenose mediji.

Oni koji i dalje nijesu u mogućnosti da nastave sa radom su objekti čiji rad podrazumijeva okupljanje velikog broja ljudi, poput radnji različitih djelatnosti koje se nalaze u tržnim centrima. Takođe, rad i dalje nije dozvoljen u djelatnostima koje podrazumjevaju blizak fizički kontakt, tako da frizerski saloni, saloni za njegu lepote, teretane i fitnes centri i dalje ostaju zatvoreni.

Bitno je naglasiti još jednom da se rad u objektima i djelatnostima kojima je to od sjutra dovoljeno može obavljati isključivo uz poštovanje svih mjera zaštite i korišćenje sredstava za dezinfekciju i zaštitnih sredstava – maski i rukavica.

Bonus video: