"NISMO ODBILI DA PREDLOŽIMO MANDATARA"

Kurti: Tači gazi Ustav Kosova

Prema Kurtijevom mišljenju, predsjednik nema ni ustavna prava niti ovlašćenja da konstatuje da su oni odbili da predlože kandidata za premijera, i da "predsjednik nema mandat niti ovlašćenje da van Ustava ocjenjuje kakva će biti Vlada"
1202 pregleda 0 komentar(a)
Kurti, Foto: AP
Kurti, Foto: AP
Ažurirano: 22.04.2020. 19:52h

Lider pokreta Samoopredjeljenje Aljbin Kurti je danas u odgovoru na pismo predsjednika Kosova Hašima Tačija i sastanak sa liderima stranaka zastupljenih u kosovskom parlamentu rekao da predsjednik svojim ponašanjem gazi Ustav Kosova, jer oni nisu odbili da predlažu mandatara za sastav nove vlade.

"Uprkos tome da ni u kom slučaju nismo odbili niti zahtjev niti predlaganje mandatara dana 22.04.2020 sam primio od vas pismo kojim konstatujete, van ustavnih ovlašćenja kao predsjednik, da ja nisam iskoristio pravo za predlaganje novog kandidata za formiranje vlade. Ustav Kosova ne predviđa takvo ovlašćenje predsjednika da ocijeni ili konstatuje korišćenje ili ne korišćenje prava za predlaganje mandatara", kaže se u pismu Kurtija.

On ističe da Ustav niti presuda Ustavnog suda iz 2014 godine nisu utvrdili niti rok za predlaganje mandatara.

"Ono što Ustav predviđa u ovom slučaju je određivanje mandatara samo nakon predloga partije ili koalicije koja je osvojila apsolutnu ili relativnu većinu kako je to utvrđeno u tački 84. presude Ustavnog suda", piše Kurti.

Prema njegovom mišljenju, predsjednik nema ni ustavna prava niti ovlašćenja da konstatuje da su oni odbili da predlože kandidata za premijera, i da "predsjednik nema mandat niti ovlašćenje da van Ustava ocjenjuje kakva će biti Vlada".

Predsjednik Kosova Hašim Tači je u petom pismu predsjedniku Samoopredjeljenja i odlazećem premijeru, Aljbinu Kurtiju, napisao da Kurti nije iskoristio pravo da predloži kandidata za novog premijera pošto je Vladi 25. marta izglasano nepovjerenje.