Udruženje novinara Srbije i Strukovni sindikat RTS: NATO mora da odgovara za ubistvo 16 radnika RTS-a

"Ono što su SAD uradile bio je ratni zločin, a nijedan čovjek nikada nije izveden pred lice pravde. Molim se i nadam da će pravda biti zadovoljena", rekao je tada Skejhil
4095 pregleda 5 komentar(a)
23. aprila 1999. godine, u NATO bombardovanju Savezne Republike Jugoslavije, pogođena je i zgrada Radio televizije Srbije (RTS) u Aberdarevoj ulici u Beogradu: Zgrada RTS-a, Foto: Beta
23. aprila 1999. godine, u NATO bombardovanju Savezne Republike Jugoslavije, pogođena je i zgrada Radio televizije Srbije (RTS) u Aberdarevoj ulici u Beogradu: Zgrada RTS-a, Foto: Beta

Udruženje novinara Srbije (UNS) i Strukovni sindikat Radio-televizije Srbije (RTS) saopštili su danas, povodom 21. godišnjice od ubistva 16 medijskih radnika u NATO bombardovanju RTS-a, da odgovorni za taj ratni zločin ne smiju ostati van domašaja pravde.

U saopštenju se navodi, da su sve značajne međunarodne organizacije za zaštitu ljudskih prava osudile ubijanje civila u RTS-u, a da Amnesti internešenel namjeran napad na zgradu RTS-a kao civilni objekat i ubijanje 16 medijskih radnika smatra ratnim zločinom.

Oni su podsjetili da je bombardovanjem RTS-a 1999. godine "NATO ustanovio praksu upotrebe vojne sile protiv medija u međunarodnim sukobima a da niko iz te vojne organizacije nije pozvan na odgovornost zbog zločina nad novinarima".

Oni su naveli da se američki istraživački novinar Džeremi Skejhil na prošlogodišnjoj međunarodnoj konferenciji "Kraj nekažnjivosti za zločine nad novinarima", koju su organizovali UNS i RTS, izvinio u ime svoje države zbog toga što je, kako je rekao, tokom NATO bombardovanja ona hladnokrvno ubila 16 radnika RTS-a.

"Ono što su SAD uradile bio je ratni zločin, a nijedan čovjek nikada nije izveden pred lice pravde. Molim se i nadam da će pravda biti zadovoljena", rekao je tada Skejhil.

UNS i Strukovni sindikat RTS-a naveli su u saopštenju da je Evropska federacija novinara na svojoj skupštini u Beogradu 2011. godine pozvala članice da se pridruže obilježavanju 23. aprila, Dana sjećanja na 16 medijskih radnika ubijenih u NATO bombardovanju RTS-a.

Oni su podsjetili da je bivši generalni direktor RTS-a Dragoljub Milanović odslužio zatvorsku kaznu zbog toga što zaposlene nije izmestio iz zgrade u Aberdarevoj, ali da do sada naši državni organi nisu pokazali spremnost da utvrde odgovornost NATO-a za ubistvo naših kolega.

Naveli su da očekuju i da Komitet za zaštitu novinara iz Njujorka na svoju listu ubijenih novinara i medijskih radnika uvrsti 16 radnika RTS-a.

Bonus video: