Stalne članice Savjeta bezbjednosti UN pozvale na obnovu dijaloga Beograda i Prištine

Predstavnica SAD u UN pozvala je Kosovo da ukine sve mjere protiv Srbije kako bi dijalog bio nastavljen
1251 pregleda 0 komentar(a)
Savjet bezbjednosti UN (ilustracija), Foto: AP, AP
Savjet bezbjednosti UN (ilustracija), Foto: AP, AP

Stalne članice Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) ocijenile su danas na video sjednici o Kosovu da je neophodna obnova dijaloga Beograda i Prištine.

Na sjednici na kojoj je razmatran novi, šestomjesečni izvještaj generalnog sekretara UN Antonija Gutereša o radu Misije UN na Kosovu (Unmik), predstavnica SAD u UN pozvala je Kosovo da ukine sve mjere protiv Srbije kako bi dijalog bio nastavljen.

Ona je kazala da je u fokusu SAD jačanje ekonomskih i poslovnih veza Srbije i Kosova kao načina za normalizaciju odnosa dvije strane.

Navela je da SAD pozdravljaju imenovanje Miroslava Lajčaka za specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine.

Ponovila je poznati stav SAD da je Misija UN na Kosovu "ispunila svrhu" i da više nema razloga da postoji.

Predstavnik Velike Britanije rekao je da je normalizacija odnosa Srbije i Kosova i dalje od ključne važnosti i izrazio nadu da će imenovanje Lajčaka doprinijeti tome.

London poziva na nastavak dijaloga kako bi bio postignut pravno obavezujući, sveobuhvatan i održiv sporazum koji poštuje teritorijalni integritet obje zemlje, rekao je britanski predstavnik.

On je pozdravio saradnju ministara zdravlja Srbije i Kosova, kao i vlasti u Prištini i na severu Kosova, u borbi protiv pandemije koronavirusa.

Predstavnik Francuske u UN rekao je da je normalizacija odnosa Srbije i Kosova prioritet za Pariz, jer je potrebno postići sporazum koji će značiti stabilnost za cio region.

"Ohrabrujemo obje strane da doprinesu obnovi djaloga pod okriljem EU", naveo je francuski predstavnik u UN.

Ambasador Rusije pri UN Vasilij Nebenzja ocijenio je da vodjstvo Kosova ne pokazuje interes za dijalog sa Srbijom.

On je rekao da je dijalog Beograda i Prištine u zastoju jer EU nije obezbijedila da Kosovo ispuni obavezu o formiranju Zajednice srpskih opština.

Nebenzja je rekao i da je "činjenica da kosovske takse (na uvoz robe iz Srbije) nisu ukinute, već suspendovane" i da je Priština Srbiji postavila nove uslove.

Ponovio je stav Rusije da rješenje treba tražiti u okvirima Rezolucije SB UN 1244 i ocijenio da projekat nezavisnog Kosova "nije održiv".

Predstavnik Kine u UN rekao je da je važno da dijalog bude nastavljen i dodao da je potrebno uzdržavanje od retorike koja bi mogla da doprinese pogoršanju odnosa.

Rekao je da Kina poštuje Rezoluciju 1244, kao i suverenitet i teritorijalni integritet Srbije, i da razumije "legitimnu zabrinutost" Beograda zbog problema Kosova.

"Nadamo se da će Kosovo pokazati neophodnu volju i ukinuti takse kako bi dijalog bio nastavljen", kazao je kineski predstavnik.

Predstavnik Njemačke, nestalne članice SB UN, rekao je da njegova zemlja podržava napore na postizanju pravno obavezujućeg, održivog sporazuma Srbije i Kosova koji će doprinijeti regionalnoj stabilnosti i "članstvu obje zemlje u EU".

On je pozdravio saradnju Srbije i Kosova u borbi protiv koronavirusa.

Bonus video: