Struka ustala protiv Mitrovića: "Mediji sa nacionalnom frekvencijom promovišu nadriljekarstvo"

U dopisu Regionalne ljekarske komore Beograd se, osim promovisanja nadriljekarstva, u ukazuje i na uvrede upućene ljekarima
20763 pregleda 16 komentar(a)
Vlasnik Pinka, Željko Mitrović, Foto: Betaphoto, Betaphoto
Vlasnik Pinka, Željko Mitrović, Foto: Betaphoto, Betaphoto
Ažurirano: 25.04.2020. 21:24h

Regionalna ljekarska komora Beograd u utorak je uputila dopis Ljekarskoj komori Srbije u kome je obavještava da mediji na nacionalnim frekvencijama promovišu nadriljekarstvo, kao i da vlasnik medija sa nacionalnom frekvencijom direktno vređa struku na društvenim mrežama. Iako se u dopisu ne navodi ime, jasno je da je riječ o vlasniku televizije "Pink", Željku Mitroviću i njegovom "ozoniranju krvi", piše portal nova.rs.

U dopisu koji je adresiran na Ljekarsku komoru Srbije i njenog direktora dr Milana Dinića, upozorava se na dva problema – promovisanje nadriljekarstva i vrijeđanje ljekarske struke.

“Prethodnih dana u jeku borbe protiv COVID19 infekcije i u vrijeme kada naše kolege umiru u bolnicama kao na bojnom polju boreći se za svaki život pacijenta, mediji sa nacionalnom frekvencijom promovišu nadriljekarstvo”, navodi se u prvoj tački saopštenja RLK Beograd.

ddd
Objava na Tviteru(Foto: Screenshot/twitter.com/zeljkomitrovic)

Osim promovisanja nadriljekarstva, u dopisu se ukazuje i na uvrede upućene ljekarima.

“Vlasnik medija sa nacionalnom frekvencijom direktno vrijeđa struku na društvenim mrežama. Citiram: “Pun mi je ku*ac svih ovih nafuranih zdravstvenih genija koji završe silne fakultete, potroše milijarde na naučne radove i doktorate i dobismo šta? Lijek koji se zove “ne izlazi iz kuće”. Se*em vam se na svjetski nivo naučnih dostignuća u oblasti virusologije!…”

Portal nova.rs. navodi da identično saopštenje nisu uspjeli pronaći na društvenim mrežama, ali da su status sa sličnom konotacijom našli na Fejsbuk i Instagram profilu Željka Mitrovića.

“Mnogo me nervira što sve te silne milijarde uložne u svjetsko zdravstvo, rezultiraše jednim genijalnim lijekom koji se zove “ne izlazite iz kuće” to je isti onaj lijek poznat još od srednjeg vijeka! Ja imam svoj put i nadam se da se niko zbog toga neće ljutiti! Još jednom preventivno sebi ozoniram krv!”, piše u Mitrovićevom statusu na Fejsbuku i Instagramu.

U dopisu se dalje navodi molba da Ljekarska komora preduzme neophodne aktivnosti “kako bi se struka zaštitila i ugled profesije ostao neukaljan”.

“To dugujemo svim našim kolegama koji su izginuli u ovoj borbi i mladim kolegama koji žele da vjeruju da je struka ta koja vuče ovu zemlju naprijed”, navodi se u saopštenju.

Ljekarska komora Srbije je na ovaj dopis odgovorila javnim saopštenjem u kom se “osuđuje svako istupanje u javnosti koje može da dovede građane u zabludu i ugrozi njihovo zdravlje”.

“Svako iznošenje neprovjerenih, neistinitih i naučno neutemeljenih informacija u javnosti može nanijeti ozbiljnu štetu zdravlju stanovništva ili dovesti u situaciju da se sumnja u naučno priznate metode”, navodi se u saopštenju Ljekarske komore Srbije i dodaje:

“Apelujemo na građane da i dalje prate samo zvanične preporuke kriznog štaba i naših eminentnih stručnjaka jer jedino na taj način će ispravno zaštititi sebe i druge. O medicinskim aspektima razvoja, toka i liječenja bolesti izazvane virusom Korona 2, pozvana je da razmatra isključivo stručna i naučna javnost.”

Ljekari i članovi predsjedništva i skupštine Regionalne ljekarske komore Srbije koje je portal nova.rs kontaktirao odbili su da komentarišu dopis, navodeći da je riječ o privatnoj prepisci o kojoj bi Ljekarska komora trebalo da zauzme zvaničan stav.

Mitrovićeva Pink M je među prvima dobila nacionalnu frekvenciju u Crnoj Gori i služila je kao medijska batina vladajuće partije za obračun sa kritičarima vlasti.

Nakon prodaje frekvencije je ekspresno ušla preko kablovske mreže na mjerenja i tako konkuriše i uzima značajan dio tržišnog reklamnog kolača uz amin nadležnih institucija u Crnoj Gori.

Bonus video: