"GRENEL BI ZA TRAMPA TREBALO DA ORGANIZUJE TRIJUMF"

"Špigel" o Kosovu: Haos u američkom protektoratu

"Mirovni sporazum između Srbije i njene bivše pokrajine, SAD žele izgleda da postignu razmjenom teritorija uključujući i promjenu granica – čemu se protivi većina zemalja EU"
10482 pregleda 10 komentar(a)
Grenel i predsjednik Kosova Hašim Tači, Foto: AP
Grenel i predsjednik Kosova Hašim Tači, Foto: AP

O novoj kosovskoj vladi odlučuje se i u Berlinu: na Pariskom trgu, gdje je i dalje zvanično jedno od radnih mjesta ambasadora SAD Ričarda Grenela. Svadljivi diplomata istovremeno je i vršilac dužnosti direktora američkih obavještajnih službi, kao i specijalni izaslanik za mirovne pregovore između Srbije i Kosova, piše njemački list "Špigel" u tekstu pod naslovom "Haos u američkom protektoratu".

"Grenel bi za predsjednika SAD Donalda Trampa trebalo da na diplomatskoj bini organizuje trijumf: trajno rješenje u najsiromašnijoj zemlji na strateški važnom Zapadnom Balkanu. Mirovni sporazum između Srbije i njene bivše pokrajine, SAD žele izgleda da postignu razmjenom teritorija uključujući i promjenu granica – čemu se protivi većina zemalja EU. One smatraju da su promjene granica na Balkanu krajnje opasne."

Povratak Ramuša Haradinaja

Njemački list dalje piše: "Tramp sada zaoštrava kurs bivših američkih predsjednika. On Kosovo tretira kao protektorat i cementira Vašingtonov zahtjev za uticajem u zadnjem dvorištu EU. To pokazuju dešavanja u vezi sa smjenom kosovskog premijera Aljbina Kurtija 25. marta. Kada je njegova stranka na jesenjim izborima osvojila najveći broj glasova, bilo je jasno: mnogi građani su očigledno željeli da raskrste sa starim sistemom na Kosovu. Njegova vlada je bila prva u Prištini u kojoj glavnu riječ nisu imali ratni veterani. On se takođe smatra borcem protiv korupcije."

"Kurti se izjasnio protiv promjene granica. Njegova vlada je preživjela samo sedam nedjelja. Vršilac dužnosti premijera optužuje SAD da su umiješane u razbijanje njegove koalicije. Dok je kancelarka Merkel izrazila solidarnost sa Kurtijem, Grenel je očigledno odavno pripremao predsjednike Srbije i Kosova na promjenu kursa u Prištini. Američki ambasador na Kosovu je otvoreno i javno slavio zbog Kurtijevog neuspjeha. Ubuduće bi u Prištini ponovo na vlast mogla da dođe stranka Ramuša Haradinaja – bivšeg gerilskog komandanta koji već decenijama uživa naklonost Vašingtona", zaključuje se u tekstu novinara Valtera Majra za "Špigel".

Preporučujemo za Vas