Slovenija: Najmanje novozaraženih na dnevnoj bazi u proteklih mjesec dana

Na ukupno 54.211 testova koji su do sada napravljeni potvrđena su 1.434 slučaja infekcije koronavirusom, što se smatra niskom stopom zaraze
936 pregleda 0 komentar(a)
Detalj iz Ljubljane, Foto: Inntravel.co.uk, Inntravel.co.uk, Inntravel.co.uk
Detalj iz Ljubljane, Foto: Inntravel.co.uk, Inntravel.co.uk, Inntravel.co.uk

U Sloveniji je u posljednja 24 časa pet osoba zaraženo koronavirusom, čime je broj oboljelih povećan na1.434. Preminule su još dvije osobe, te je ukupan broj umrlih 93.

Ova zemlja je danas zabilježila najmanji broj novooboljelih na dnevnoj bazi u proteklih mjesec dana.

Trenutno je hospitalizovano ukupno 58 oboljelih, od čega 21 pacijent na intenzivnoj njezi a iz bolnica je otpušteno još pet oporavljenih. Do sada je ukupno 238 oporavljenih otpušteno iz bolnica kućama.

Na ukupno 54.211 testova koji su do sada napravljeni potvrđena su 1.434 slučaja infekcije koronavirusom, što se smatra niskom stopom zaraze, a reprodukcijski broj koji ukazuje na širenje zaraze od jedne osobe na nove slučajeve trenutno je ispod jedan, što je vladi omogućilo poprilično ublažavanje restrikcija koje su uvedene na početku epidemije.

Između ostalog, u četvrtak je ukinuta zabrana napuštanja područja matičnih opština sa stalnim ili privremenim prebivalištem, a u ponedjeljak se otvaraju i nove privredne i uslužne djelatnosti, bez ograničenja, ali uz predviđene epidemiološke mjere sigurnosti. Radiće i sve manje trgovine, ali ne i veliki trgovački centri.

Za sredinu mjeseca vlada najavljuje kriterijume po kojima bi se obnovio rad u većini obrazovnih ustanova, ali uz dosta ograničenja i preporuka koje još treba usuglasiti, a ponovo će se dopustiti i posjete rodbine štićenicima domova za stare i nemoćne.

Vlada je upozorila da će to biti moguće samo uz vrlo stroga ograničenja i mjere zaštite i uz prethodnu najavu budući da su te ustanove i dalje najveći rizik u sadašnjem stanju epidemije jer je u njima najosjetljivija populacija na virus i još uvijek velik broj oboljelih među štićenicima, ali i zaposlenima.

Bonus video: