Dio opozicije: U Srbiji realna opasnost od građanskih sukoba s nesagledivim posljedicama

U saopštenju koju su potpisali Savez za Srbiju (SzS), Socijaldemokratska stranka, Građanska platforma i Državotvorni pokret, ocijenjeno je da te sukobe iniciraju predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i njegova vlast, kao odgovor na proteste nezadovoljnih građana
6172 pregleda 9 komentar(a)
Sa protesta dijela opozicije u Srbiji, Foto: Savez za Srbiju
Sa protesta dijela opozicije u Srbiji, Foto: Savez za Srbiju

Dio opozicije koji je za bojkot predstojećih izbora, ocijenio je danas da su posljednji dani pokazali da su političke podjele u Srbiji intenzivirane i produbljene, i da je realna opasnost od građanskih sukoba s nesagledivim posljedicama.

U saopštenju koju su potpisali Savez za Srbiju (SzS), Socijaldemokratska stranka, Građanska platforma i Državotvorni pokret, ocijenjeno je da te sukobe iniciraju predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i njegova vlast, kao odgovor na proteste nezadovoljnih građana.

"SzS je saglasan da u ovom trenutku nema uslova za održavanje izbora, prije svega zbog imperativa očuvanja zdravlja i bezbjednosti građana, odnosno zbog mogućnosti izazivanja novog talasa epidemije, u situaciji kada još brojimo preminule", saopštile su stranke.

"Povrh toga, nakon uvođenja vanrednog stanja, izborni uslovi su postali još gori i ne postoji nijedan elementarni preduslov za slobodne i poštene izbore u Srbiji danas", navodi se u saopštenju.

Naglašava se da je taj dio opozicije svojim zahtjevima do sada ukazivao da je potrebno vrijeme za stvaranje uslova za slobodne i poštene izbore.

"Za prevazilaženje ustavno-političke krize izazvane istekom roka za održavanje redovnih izbora i istekom mandata Skupštine i Vlade Srbije i ublažavanje ekonomskih posljedica epidemije, neophodna je implementacija zahtjeva srpske opozicije, kako ova kriza ne bi ugrozila opstanak nacije, države i demokratije", obrazlaže opozicija.

Ističu da je samo tako moguće izbjeći još veće podjele i krizu, produbljenu pandemijom koronavirusa, koja je, kako su ocijenili, promijenila opšte društvene odnose.

"Nova politička situacija sa kojom se suočavamo predstavlja ozbiljan rizik, koji može da dovede do nesagledivih sukoba u društvu, a za njen ishod punu odgovornost nosi Vučićev režim, koji na zahtjeve opozicije i nezadovoljstvo građana odgovara agresijom i prijetnjama", zaključuje se u saopštenju stranaka opozicije.

Bonus video: