Borzan: Vakcinu za koronavirus svima, a ne samo bogatima

"Ne bi smjela da se tretira kao obično tržišno dobro, jer će u tom slučaju u globalnom aukcijskom nadmetanju najgore proći mali i siromašni. Kad ga bude, vakcina mora biti dostupno svima, a ne samo bogatima", smatra Borzan
2788 pregleda 2 komentar(a)
Biljana Borzan, Foto: Eupatientaccess.eu
Biljana Borzan, Foto: Eupatientaccess.eu

Hrvatska eurozastupnica Biljana Borzan (SDP) poslala je zastupničko pitanje Evropskoj komisiji o potrebi stvaranja evropskog plana distribucije i nabave vakcine za koronavirus, jer smatra da ta vakcina, kada je bude, "mora biti dostupno svima, a ne samo bogatima".

U saopštenju za javnost iz njene kancelarije ističe se da je trka za pronalazak učinkovite vakcine za koronavirus "možda i najveći globalni projekt u ovom vijeku" te da je i EU, kroz programe poput Inicijative za inovativne ljekove i Horizon 2020, u tu svrhu osigurala izdašna sredstva iz zajedničke blagajne.

Borzan, kako prenosi agencija hina, upozorava da će vakcina, "kada se pronađe, biti najtraženije dobro na tržištu, jer će osim od koronavirusa štititi i od pada BDP-a, nezaposlenosti i urušavanja društvenog poretka".

"Zato se ne bi smjela tretirati kao obično tržišno dobro, jer će u tom slučaju u globalnom aukcijskom nadmetanju najgore proći mali i siromašni. Kad ga bude, vakcina mora biti dostupno svima, a ne samo bogatima", smatra Borzan.

S obzirom da se novcem evropskih poreskih obveznika finansira istraživanje, Borzan napominje kako EU i države članice "moraju da osmisle plan nabave i distribucije koji će se zasnivati na solidarnosti", jer drži da bi, "ukoliko se ponove haos i sebičnost, posljedice mogle biti pogubne".

Navodi kako je pozvala EU i države članice da organiziraju zajedničku javnu nabavu "jer će u bloku moći bolje pregovarati sa farmaceutima", a potrebno je "osmisliti i plan kako bi se prvo zaštitili oni na prvoj liniji borbe protiv zaraze te najugroženiji".

Borzan ističe kako je poslala dopis i Evropskom savjetu kojim, u ovim izazovnim trenutcima, predsjeda upravo Hrvatska.

"Pozivam hrvatsku Vladu da iskoristiti mehanizme koju su joj na raspolaganju kako bi postavila temelje evropske saradnje oko nabave i distribucije vakcine. Kao mala zemlja takvu priliku više nećemo imati i bila bi tragedija da je ne iskoristimo", zaključila je Borzan.

Bonus video: