AKCIJA ORGANIZOVANA DEVETI PUT ZAREDOM

VIDEO "Bukom protiv diktature": Građani Srbije ponovo udarali u šerpe, duvali u pištaljke...

Akciju "Digni glas: Bukom protiv diktature" je pokrenuo opozicioni pokret "Ne davimo Beograd" i Građanski front
3466 pregleda 7 komentar(a)
Beograd, Foto: Screenshot/Youtube
Beograd, Foto: Screenshot/Youtube

Građani Srbije ponovo su se večeras u više gradova, tokom policijskog sata u 20.05 časova, udaranjem u šerpe, pištaljkama i puštanjem glasne muzike uključili u akciju "Bukom protiv diktature", i izrazili nezadovoljstvo zbog preduzetih mjera u borbi protiv epidemije koronavirusa i političkim odlukama aktuelne vlasti, piše nova.rs.

Akciju "Digni glas: Bukom protiv diktature" je pokrenuo opozicioni pokret "Ne davimo Beograd" i Građanski front.

Inicijativa "Ne davimo Beograd" pozvala je juče građane da danas u 20.05 izađu na ulice ispred svojih zgrada, kuća i ulaza i da odatle prave buku.

Ova akcija organizovana je deveti put zaredom, nakon tradicionalnog aplauza kojim građani iskazuju podršku zdravstvenim radnicima koji se bore protiv koronavirusa, piše nova.rs.

Večeras se aplauzu, a potom i "šerpovanju" u Beogradu pridružila i opozicija, ali na ulici.

Nakon što su sinoć nepoznati muškarci, ispred zgrade u kojoj stanuje porodica lidera stranke Slobode i pravde, Dragana Đilasa, puštali sa razglasa “Đilase lopove”, predstavnici opozicije najavili su za večeras u 20 sati protest, da bi, kako su naveli, pružili otpor nasilju koje sprovodi vlast.

Kao odgovor akciji "Bukom protiv diktature", pristalice Srpske napredne stranke ponovo su večeras, u isto vrijeme, počele da puštaju patriotsku muziku sa obližnjih zgrada i na taj način provocirale članove opozicije i okupljene građane. piše nova.rs.

I Nišlije pokazali da su nezadovoljne vlašću

Nakon aplauza za zadravstvene radnike i građani Niša su bukom pokazali svoje nezadovoljstvo aktuelnom vlašću.

U akciji "Bukom protiv diktature", Nišlije iz najrazličitijih djelova grada učestvovale su lupanjem u šerpe, u metalne ograde terasa, zviždanjem u pištaljke i bacanjem petardi.

U akciji učestvuju i drugi gradovi širom Srbije.

U Novom Sadu je nakon aplauza medicinskim radnicima krenulo je udaranje u šerpe nezadovoljnih politikom Srpske napredne stranke.

U nekim djelovima grada bilo je manje bučno nego prethodnih dana, a u nekim naseljima protest građana trajao je znatno duže i činilo se nikada glasnije. 

Udaralo se u šerpe i lonce, duvalo u pištaljke i vuvuzele, neki su puštali muziku sa razglasa, a neki bacali petarde.

Tačno u 20.30 počela je i podrška aktuelnom režimu, ali ponovo bez korišćenja pirotehnike. 

Sa razglasa iz nekoliko novosadskih zgrada je ponovo puštana pjesma protiv lidera Stranke slobode i pravde Dragana Đilasa. Taj protest bio je znatno kraći od onog u 8.05 i trajao je oko pet minuta.

Poslanici i odbornici iz redova stranaka Saveza za Srbiju danas su nešto prije policijskog časa u Novom Sadu održali protestnu vožnju biciklima, pod sloganom "Stop diktaturi".

Kako su rekli, na taj način će pozvati građane da zajedno "daju pedalu" režimu Aleksandra Vučića.

Odbornik Demokratske stranke u Skupštini Novog Sada Veljko Krstonošić rekao je da okupljeni ovim protestom pokazuju da stoje iza svojih građana koji su sve ovo vrijeme disciplinovano poštovali mere i slušali preporuke stručnjaka.

Građani Kragujevca pridružili su toj akciji, lupanjem u šerpe, zviždanjem, duvanjem u trube, puštanjem glasne muzike.

To su činili nekoliko minuta "uigrano", kao i prethodnih osam večeri, sa svojih prozora, terasa ili dvorišta.

Utisak je da se sada već grupe zgrada u kragujevačkim naseljima prepoznaju po tome ko i na koji način daje signal za početak buke, a onda se od sprata do sprata "dovikuju" zvižducima, trubama, lupanjem u šerpe, glasnom muzikom.

U Kragujevcu večeras nije bilo građana koji su buku pravili sa ulica, ispred svojih zgrada, ulaza i kuća, kako ih je juče pozvala Inicijativa "Ne davimo Beograd".

Na osnovu razgovora sa nekima od njih, utisak je da nisu znali za takav poziv.

Preporučujemo za Vas