Nestorović: Potpuno sam ubijeđen da je koronavirus bio u Srbiji u januaru

Kako je kazao, trenutno se ne zna odakle su "uvezli" virus, ali će se znati jer se rade istraživanja, odnosno analize koje će to utvrditi
4315 pregleda 3 komentar(a)
Nestorović, Foto: BETAPHOTO
Nestorović, Foto: BETAPHOTO

Pulmolog Branimir Nestorović rekao je danas da je "potpuno ubijeđen" da je koronavirus sigurno bio u Srbiji u januaru kada je mnogo ljudi imalo upalu pluća i kada su neki simptomi bili vrlo čudni.

"Mislim da je sigurno bilo. Mi tad nismo imali testove, nismo imali elemente da tražimo tu bolest, ali potpuno je sigurno. Mi smo imali teških pneumonija ove zime. Imali smo i teških pneumonija izazvanih gripom", rekao je on gostujući na TV Prva.

Kako je kazao, trenutno se ne zna odakle su "uvezli" virus, ali će se znati jer se rade istraživanja, odnosno analize koje će to utvrditi.

On je zamolio ljude koji su pozvani da rade testiranje za antitijela da ne odbijaju da dođu, i rekao da je to "zato što nam je važno da procijenimo taj, takozvani kolektivni imunitet i mi ćemo raditi i 'naš virus'".

Uradiće se, kazao je, analiza iz krvi onih koji su preležali COVID-19 kako bi se utvrdilo koji tipi virusa je bio u Srbiji.

"Po kliničkom toku, po svemu liči da je ovaj 'S' iz Kine. Znači virus koji je bio dosta blaži. Moguće je da su ovi koji su bili u kontaktu s ovima iz Italije i umrli, dobili taj teži oblik iz Italije", rekao je Nestorović.

Naveo je da ne vjeruje u drugi talas pandemije jer virus slabi.

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je ranije danas da nije nemoguće da je koronavirus bio prisutan u Srbiji još u decembru, ali je, ukoliko je to istina, sasvim sigurno bio sporadično u cirkulaciji.

Prvi slučaj koronavirusa u Srbiji, zvanično je potvrđen 6. marta.

Bonus video: