Slovenija: U protekla 24 časa zabilježen jedan slučaj koronavirusa, objavljeni rezultati masovnog testiranja

U srijedu su objavljeni i preliminarni rezultati serološkog testiranja na nacionalnom reprezentativnom uzorku, a testiranje uzoraka krvi ispitanika pokazalo je da je njih 3,1 posto već bilo u kontaktu s koronavirusom te da imaju antitijela u krvi
1438 pregleda 1 komentar(a)
Detalj iz Ljubljane, Foto: Inntravel.co.uk, Inntravel.co.uk, Inntravel.co.uk
Detalj iz Ljubljane, Foto: Inntravel.co.uk, Inntravel.co.uk, Inntravel.co.uk

U Sloveniji je u protekla 24 časa potvrđen samo jedan novi slučaj zaraze koronavirusom, objavila je slovenačka vlada.

Ukupan broj potvrđenih zaraza koronavirusom u Sloveniji popeo se na 1.449, a umrla je još jedna osoba zaražena covidom-19 pa je sada broj preminulih 100.

Broj hospitalizovanih i oboljelih koji su na intenzivnoj njezi i dalje je u padu. Trenutno su hospitalizovana 52 bolesnika, jedan manje nego u prethodna 24 sata, a za jednog oboljelog smanjen je i broj onih na intenzivnoj njezi, gdje je sada 13 teže oboljelih.

Vlada je najavila i da sljedeće nedjelje otvoriti putnički, željeznički i autobuski saobraćaj, piše Hina.

U zadnja 24 sata sprovedeno je 1.055 novih testova, a do sada je u zemlji ukupno sprovedeno skoro 60 hiljada testiranja briseva na prisutnost koronavirusa.

U srijedu su objavljeni i preliminarni rezultati serološkog testiranja na nacionalnom reprezentativnom uzorku, a testiranje uzoraka krvi ispitanika pokazalo je da je njih 3,1 posto već bilo u kontaktu s koronavirusom te da imaju antitijela u krvi.

Kako navode slovenački mikrobiolozi koji su sproveli to istraživanje, rezultatima se može pretpostaviti da je u Sloveniji "preboljelo" covid-19 bez simptoma od dva do četiri posto ukupne populacije te da je virus i dalje prisutan.

Kako tumače, to znači da su mjere epidemiološke zaštite i pridržavanje propisanih mjera socijalnog distanciranja u skoro dva zadnja mjeseca dali dobre rezultate jer je spriječeno veliko širenje virusa na populaciju, ali da s relaksacijom mjera treba biti vrlo oprezan i da im treba pristupati postepeno, posebno čuvajući najosjetljiviju populaciju.

Slovenački epidemiolozi upozoravaju da drugi talas epidemije krajem ljeta nije isključen jer veći dio populacije nije razvio antitijela u kontaktu s novim koronavirusom te da se ne može pouzdano utvrditi koliku zaštitu, odnosno imunitet, te na koji rok ta antitijela pružaju onima koji su bili u kontaktu s virusom, a osim toga još nema učinkovitog lijeka ni vakcine.

Bonus video: