svrstani u zemlje hibridnih režima

Vučić: Izvještaj Fridom hausa nije dobra vijest

Vučić je ponovio da se neće više kandidovati za predsjednika SNS i da će se ove godine povući sa čela te partije. Kazao je i da se "nada da neće biti kandidat" na predstojećim predsjedničkim izborima u Srbiji, 2022. godine.
11226 pregleda 9 komentar(a)
Vučić, Foto: Betaphoto
Vučić, Foto: Betaphoto
Ažurirano: 08.05.2020. 08:01h

Vučić je izjavio večeras da nije dobra vijest to što je organizacija Fridom haus svrstala Srbiju u zemlje hibridnih režima s autoriratnim režimom.

"Ja sam s pažnjom pročitao izvještaj. Riječ je o političkoj deklaraciji u kojoj ima zanimljivih stvari", kazao je u TV gostovanju.

Dodao je da je pročitao da u Srbiji ne zasijeda parlament, ali zasijeda slobodni parlament i da on ne zna šta je to.

"Ja stvarno ne znam gdje je slobodni parlament. To moraju da budu neki vrijedni ljudi da bi zasedali makar i alternativno, ja to ne znam", rekao je.

Kazao je i da u izvještaju piše i da je dokaz "prljavih poslova" Srbije i Kine kamere za nadzor.

"Ne razumijem šta da odgovorim na to. Ali da ne banalizujemo, ima tu nekih tačnih primjedbi i nekih stvari koje moramo da ispravimo u budućnosti", naveo je.

Srbija u novom godišnjem izvještaju Fridom hausa, prvi put poslije 2003. nije svrstana u "djelimično konsolidovane demokratije" već u kategoriju "hibridnih režima" u kojima je vlast zasnovana na autoritarizmu kao posljedici nepotpune demokratske promjene.

Kako se navodi u izvještaju "Zemlje u tranziciji" kojim je obuhvaćeno 29 zemalja bivšeg SSSR i Istočne Evrope, korak u nazad iz kategorije "delimično konsolidovanih demokratija" u kategoriju "hibridnih režima" pored Srbije načinila je i Crna Gora, dok su Kosovo i Sjeverna Makedonija jedine zemlje u regionu Zapadnog Balkana koje su ostvarile napredak.

Pojam "hibridni režim" odnosi se na države u kojima vlast istovremeno može da sprovodi političku represiju i raspisuje izbore, u kojima su demokratske institucije krhke i postoje značajni izazovi u odbrani političkih prava i građanskih sloboda.

Ponovio da se povlači sa čela partije

Vučić je ponovio da se neće više kandidovati za predsjednika Srpske napredne stranke (SNS) i da će se ove godine povući sa njenog čela.

"To ćemo ove godine da završimo. Pomjerila nam je sve korona, ali ćemo svakako to ove godine da završimo", rekao je Vučić o odlasku s mjesta predsjednika SNS.

Vučić je kazao i da se "nada da neće biti kandidat" na predstojećim predsjedničkim izborima, 2022. godine.

"Za godinu i po dana su predsjednički izbori. Mi ćemo izaći sa našim kandidatom, vjerujem da ću učestvovati u izboru kandidata koji će moći da pobijedi. Nadam se da ja neću biti kandidat, da ćemo naći boljeg kandidata", naveo je Vučić.

Vučić je 31. maja 2017. godine počeo prvi petogodišnji predsjednički mandat i ima pravo na još jedan.

Preporučujemo za Vas