Vučić: Koronavirus diplomatija neće skrenuti Srbiju sa puta ka EU

U autorskom tekstu za američki portal "US News and World Report", predsjednik Srbije je naveo da je ta zemlja opredijeljena za prozapadnu spoljnu politiku, iako prihvata pomoć Kine i drugih zemalja za borbu protiv koronavirusa.
793 pregleda 2 komentar(a)
Vučić, Foto: AP
Vučić, Foto: AP

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić naveo je da je Srbija zahvalna svim zemljama koje su joj pomogle u borbi protiv pandemije koronavirusa, ali i naglasio da ti gestovi podrške i humanosti neće uticati na njen put i da starteški cilj zemlje ostaje punopravno članstvo u EU.

U autorskom tekstu za američki portal "US News and World Report" Vučić je naveo da je Srbija opredijeljena za prozapadnu spoljnu politiku, iako prihvata pomoć Kine i drugih zemalja za borbu protiv koronavirusa.

On je ocijenio da su od proglašenja pandemije koronavirusa, Kina, Evropa i SAD u okviru svoje korona diplomatije pružile pomoć mnogim zemljama svijeta, ali se nekima od njih, poput Srbije, nepravedno osporava spremnost da zatraže i dobiju podršku različitih partnera.

Pod naslovom "Koronavirus diplomatija neće promijeniti put Srbije" Vučić je podsjetio da je "sredinom marta EU iznenada postavila prepreke za izvoz određene medicinske opreme u zemlje koje nisu članice" dok je u isto vrijeme Kina počela da nudi pomoći, jer je izlazila iz krize baš kad se širenje koronavirusa pojačavalo po Evropi i SAD.

"Budući da je Kina mjesecima pre Evrope i SAD bila globalni epicentar koronavirusa, nijedna druga država, uključujući evropske i američke partnere Srbije, nije skupila to iskustvo i naučila lekcije o suzbijanju bolesti. Duboko smo zahvalni predsjedniku Si Đinpingu na njegovom angažmanu", napisao je.

U tekstu se, međutim, dodaje da Kina nije jedina zemlja koja je pomogla Srbiji i da je u finansijskom smislu, EU najveći pojedinačni doantor, a, velika pomoć, kako se navodi, stigla je i od prijatelja iz SAD koje se i same suočavaju sa ogromnim izazovima zbog epidemije.

Navodeći da Srbija cijeni svaki gest podrške, pomoći i solidarnosti drugih zemalja, Vučić je naglasio da je osporavanje pomoći u jeku neviđene globalne krize nepravedno, jer je prioritet svih lidera da čuvaju zdravlje, sigurnost i prosperitet svojih građana, a ne međunarodna politika.

Vučić je naglasio da je Srbija zahvalna svim zemljama koje su joj pomogle u krizi izazvanoj pandemijom koronavirusa, ali je dodao da podrška i humanost neće uticati na njen put.

"Na zadovoljstvo nekih, a razočaranje drugih, strateški cilj Srbije bio je, i ostaje da postane punopravna članica EU i još dinamičniji učesnik u zajednici evropskih naroda", naveo je Vučić u autorskom tekstu za američki portal.

Bonus video: