UBICE I NALOGODAVCI NISU OTKRIVENI

Mjesec dana od ubistva Olivera Ivanovića: Istraga bez rezultata

vanovićeva glavna saradnica Ksenija Božović u izjavi za agenciju Beta izrazila je razočaranje tokom istrage i poručila da je potrebno da se u istragu uključe zajednički i Beograd i Priština ako žele da rasvijetle ubistvo
10 komentar(a)
Oliver Ivanović, Foto: Betaphoto
Oliver Ivanović, Foto: Betaphoto
Ažurirano: 16.02.2018. 08:02h

Mjesec dana od ubistva lidera Građanske inicijative "Srbija, demokratija pravda" Olivera Ivanovića u Kosovskoj Mitrovici navršava se danas, a ubice i nalogodavci još nisu otkriveni.

Ivanovićeva glavna saradnica Ksenija Božović u izjavi za agenciju Beta izrazila je razočaranje tokom istrage i poručila da je potrebno da se u istragu uključe zajednički i Beograd i Priština ako žele da rasvijetle ubistvo.

"Dug period je prošao, nismo dobili ništa zvanično od nijedne institucije, čak ni opremu koju su nam uzleli u istrazi nisu vratili, a odgovor je da je sve u inostranstvu", rekla je Božović i dodala da na pitanje gdje je oprema tačno nije dobijen odgovor.

"Ostaje da čekamo, razočarani u tok istrage, i u svakodnevna prepucavanja Beogarda i Prištne", rekla je Božović za agenciju Beta.

Advokat Nebojša Vlajić ocijenio je za agenciju Beta da je vrijeme da se nadležne institucije oglase i porodici i javnosti kažu čime istraga raspolaže.

"Vrijeme je da se kaže čime istraga raspolaže ako nemaju ništa konkretno neka to i kažu", rekao je Vlajić i dodao da o istrazi može da se čuje samo od političara ali ne i od nadležnih institucija.

Vlajić je rekao i da nema nikakvih podataka o toku istrage.

"Vrijeme je da nadležni nešto zvanično kazu - policija i tužilastvo a ne političari", rekao je Vlajić.

Predsjednik Kosova Hašim Tači rekao je juče za N1 da su motivi zločina kriminalne prirode, da će počinioci biti otkriveni iako će istina nekoga boljeti. Tači je dodao da će Priština sarađivati sa Beogradom u cilju rasvjetljavanja ubistva.

Ivanović je ubijen iz pištolja sa šest metaka u leđa 16. januara u Kosvoskoj Mitrovici isped sjedišta GI SDP čiji je bio lider. Beograd je odmah zatražio da se nadležni organi Srbije uključe u istragu ali i da dobju fotokopije dokumentacije istrage, što odmah nije naišlo na prihvatanje Prištine.

Kosovska policija je u prvim danima po ubistvu pregledala zapise video kamera sa sjedišta GI SDP koje su snimile mjesto ubistva, ali i obavila razgovor sa brojnim svjedocima. Utvrdila je i ko je vlasnik zapaljenog vozila pronađenog u Kosovskoj Mitrovici odmah nakon ubistva i za koje se sumnjalo da je korišćeno u izvršenju tog krivičnog djela.

Razmjene informacija između Beograda i Prištine nije bilo do prvih dana februara.

Prije pet dana, dvojica srpskih policjaca privedena su u Kosovskoj Mitrovici zbog sumnje da nisu valjano zaštitili mjesto zločina. Sumnjičili su ih da su uzeli čauru sa lica mjesta i da je nisu predali zajedno sa drugim dokazima. Nakon isteka pritvora sud u Mitrovici ih je oslobodio.

Kosovska policija je nakon njihovog privođenja saopštila da su po nalogu Osnovnog suda u Mitrovici pretresene dvije lokacije u sjevernom dijelu grada i da je tom prilikom zaplijenjen pištolj marke "TT" i dva šaržera sa po devet metaka kalibra 7,62 milimetara.

Javni tužilac u Osnovnom tužilaštvu u Kosovskoj Mitrovici Šućri Sulja i predsjednik Osnovnog suda Nikola Kabašić u slučaju ubistva Olivera Ivanovića različito tumače šta se zapravo vidi na snimku sa sigurnosnih kamera, u vezi sa načinom na koji su postupili policajci koji su bili pritvoreni. Mediji su Kabašićevu ostavku podnetu u srijedu povezali sa tim slučajem.

Ranije juče glavni tužilac Osnovnog tužilaštva Šućri Sulja kazao je za Insajder da su oduzeti mobilni telefoni policajcima koji su osumnjičeni za manipulisanje dokazima na mjestu ubistva Olivera Ivanovića.

"Nismo utvrdili s kim su policajci razgovarali, ali su telefoni konfiskovani. Izvršiće se vještačenje i preduzeće se i druge mjere da bi konstatovali sa kim su razgovarali u to vreme", rekao je Sulja.