Dodik: Žele da devastiraju SPC na prostoru Crne Gore

Dodik je ocijenio da će Crna Gora morati da se suoči sa "ogromnom voljom naroda" koji se, kako je naveo, "i u uslovima epidemije koronavirusa bori za svoju crkvu i njene svetinje i imovinu"
5609 pregleda 9 komentar(a)
Dodik, Foto: BETAPHOTO
Dodik, Foto: BETAPHOTO

Srpski član Predsjedništva BiH, Milorad Dodik, izjavio je danas da je neprihvatljivo da Crna Gora koristi državnu silu i zloupotrebljava pravosudni sistem da bi se obračunala sa sveštenstvom Srpske pravoslavne crkve (SPC).

"Ovo je dodatni udar na SPC koji dokazuje da crnogorska država ima plan da devastira SPC na prostoru Crne Gore", rekao je Dodik novinarima, komentarišući hapšenje episkopa budimljansko-nikšićkog Joanikija i sedmorice sveštenika.

On je ocijenio da će Crna Gora morati da se suoči sa "ogromnom voljom naroda" koji se, kako je naveo, "i u uslovima epidemije koronavirusa bori za svoju crkvu i njene svetinje i imovinu".

Naveo je da se plaši da crnogorska vlast nije ništa naučila iz lekcije o, kako je rekao, "nametanju zakona o oduzimanju crkvene imovine u Crnoj Gori" i dodao da bi on trebalo da bude ukinut.

"Oni su naprosto otišli korak dalje, zatvarajući vladiku i sedam njegovih sveštenika. U svakom slučaju, to je neprihvatljivo", rekao je Dodik.

Dodao je da je danas u razgovoru s patrijarhom SPC Irinejom rekao da je takvo ponašanje crnogorske vlasti jedinstven slučaj u Evropi, u kojoj se nigdje ne hapse sveštenici.

Bonus video: