Slovenija: Samo jedan novozaraženi, od sjutra popuštanje mjera

Na snazi ostaju i mjere zaštite kako bi se spriječile nove zaraze, održavanja fizičke distance, zabrane održavanja velikih javnih okupljanja, održavanje higijene ruku i obavezno nošenje maski u zatvorenim javnim prostorima
711 pregleda 0 komentar(a)
Ljubljana, Slovenia, Foto: Shutterstock
Ljubljana, Slovenia, Foto: Shutterstock

U Sloveniji je u posljednja 24 sata otkriven samo jedan novi slučaj infekcije Kovidom-19, a slovenačka Vlada zbog povoljne epidemiološke situacije nastavlja od sjutra sa popuštanjem mjera, pa će početi da rade sve prodavnice, a djelimično se pokreće i turizam.

Do sada je, posle skoro 70 hiljada testiranja, otkriveno 1.466 slučajeva zaraze, a sa novim smrtnim slučajem u posljednja 24 sata ukupan broj umrlih je 104, objavljeno je danas, prenosi Hina.

Trenutno je u bolnicama 26 oboljelih od Kovida-19, od čega petoro na intenzivnoj njezi, do sada je 273 pacijenta ukupno otpušteno iz bolnica poslije oporavka.

Zbog velikog pada novih infekcija vlada Janeza Janše u petak je tehnički "ukinula" prije više od dva mjeseca proglašenu epidemiju, ali epidemija u medicinskom smislu ostaje.

Na snazi ostaju i mjere zaštite kako bi se spriječile nove zaraze, održavanja fizičke distance, zabrane održavanja velikih javnih okupljanja, održavanje higijene ruku i obavezno nošenje maski u zatvorenim javnim prostorima.

U okviru daljeg popuštanja mjera sjutra u Sloveniji ponovo počinje obrazovni proces "uživo", u manjim grupama za neke razrede osnovnih i srednjih škola, otvaraju se sve prodavnice, a stvaraju se i uslovi za otvaranje turizma, za koji država priprema i podsticajne mjere.

Prvi put poslije 16. marta od sjutra se otvraju i trgovački centri, dok trgovci upozoravaju da su za dva mjeseca restrikcije doživjeli gubitke koje će teško nadoknaditi.

Prema procjeni slovenačke Trgovačke komore, trgovina će na kraju godine zabilježiti za 7 milijardi eura manji promet od očekivanog, što je pad od oko 20 odsto, a boje se da bi padu prometa mogla da doprinese i odluka vlade da prodavnice nedeljom ostanu zatvorene i poslije zvaničnog kraja epidemije.

Od sjutra je dozvoljeno i otvaranje manjih turističkih objekata sa manje od 30 kreveta, ali će gubici u turizmu zbog korona krize biti veći nego u trgovini jer se očekuje pad od 70 odsto u odnosu na ranije procjene i očekivanja.

Među epidemiološkim mjerama za rad u turizmu spada i prilagođen doček gostiju kojima moraju da se ponude zaštitne maske, dezinfekcijska sredstva, a u istoj sobi mogu biti smješteni samo gosti koji pripadaju istom domaćinstvu.

Najinteresantnija tržišta za Sloveniju, Italija, Austrija i Njemačka, odakle obično dolazi najviše gostiju, i dalje ostaju zatvorena zbog ograničenja na granicama.

Iako je Austrija početkom mjeseca popustila mjere na granicama sa Njemačkom, Slovačkom i Češkom, još uvijek nije i na granici sa Slovenijom.

Premijer Janez Janša najavio je da će i sa Austrijom nastojati da postigne bilateralni dogovor o popuštanju mjera granične kontrole, kakav je ovih dana postignut sa Hrvatskom.

Kako bi pomogla turističkom sektoru, Janšina vlada je najavila da će u okviru novog zakonskog paketa pomoći privredi i građanima uvesti turističke "vaučere" u vrijednosti od 200 eura po osobi.

Takve bi vaučere dobili svi zaposleni, a mogli bi da se koriste samo u Sloveniji. To je samo jedna od mjera nove finansijske pomoći u zakonskom paketu vrijednom jednu milijardu eura, o čemu bi parlament vrlo brzo trebalo da odlučuje, jer se važenje sadašnja dva paketa pomoći završava krajem maja.

Bonus video: