portugalski diplomata

Preminuo Žoze Kutiljero, autor mirovnog plana za BiH

Kutiljero je, zajedno sa lordom Piterom Karingtonom, 1992. godine predložio plan za rješavanje krize i sprečavanje rata u BiH, a plan je predviđao stvaranje tri konstitutivne nacionalne jedinice, pri čemu bi Srbima i Bošnjacima pripalo po 44 odsto teritorije BiH, a Hrvatima preostalih 12 odsto
1567 pregleda 0 komentar(a)
Kutiljero, Foto: Screenshot/Youtube
Kutiljero, Foto: Screenshot/Youtube

Portugalski diplomata Žoze Kutiljero, poznat po svojoj ulozi u mirovnom procesu u bivšoj Jugoslaviji, preminuo je u Briselu u 85. godini, saopštila je njegova supruga Anjesia Lusa.

Kutiljero je devedesetih godina prošlog vijeka postao poznat po svom predsjedavanju mirovnom konferencijom o bivšoj Jugoslaviji 1992. godine, a obavljao je i dužnost generalnog sekretara Zapadnoevropske unije, prenosi portugalski portal Obregador.

Portugalski diplomata je 1992. godine bio koordinator mirovne konferencije za bivšu Jugoslaviju, tokom portugalskog predsjedavanja EEC, a 2001. godine imenovan je za specijalnog predstavnika Komisije UN za ljudska prava za BiH i Saveznu Republiku Jugoslaviju.

Kutiljero je, zajedno sa lordom Piterom Karingtonom, 1992. godine predložio plan za rješavanje krize i sprečavanje rata u BiH, a plan je predviđao stvaranje tri konstitutivne nacionalne jedinice, pri čemu bi Srbima i Bošnjacima pripalo po 44 odsto teritorije BiH, a Hrvatima preostalih 12 odsto.

Lideri sve tri strane u BiH, Radovan Karadžić, Alija Izetbegović i Mate Boban, taj dokument su potpisali 18. marta 1992. godine, ali je Izetbegović deset dana kasnije, poslije sastanka sa američkim ambasadorom u SRJ Vorenom Zimermanom, povukao svoj potpis.

Preporučujemo za Vas