Novi protest u Tirani zbog rušenja zgrade Narodnog pozorišta

Zgrada je srušena juče uprkos protestima, a policija je prvo morala da potisne grupu umjetnika i neke opozicione lidere, protivnike rušenja
2039 pregleda 0 komentar(a)
Detalj protesta, Foto: Gent Onuzi/AP
Detalj protesta, Foto: Gent Onuzi/AP

Nekoliko hiljada Albanaca ponovo je danas protestovalo zbog rušenja oronule zgrade Narodnog pozorišta u Tirani, što je dovelo do povećanja tenzija.

Kršeći zabranu masovnih okupljanja, uvedenu zbog pandemije koronavirusa, umjetnici i pristalice opozicione Demokratske stranke okupili su se blizu ministarstva unutrašnjih poslova, nedaleko od zgrade pozorišta.

Zgrada je srušena juče uprkos protestima, a policija je prvo morala da potisne grupu umjetnika i neke opozicione lidere, protivnike rušenja zgrade Narodnog pozorišta koju su izgradili Italijani kada su okupirali Albaniju u Drugom svjetskom ratu.

Demonstranti su se zalagali za renoviranje zgrade koju su smatrali važnim dijelom kulturnog nasljeđa.

Opoziciona Demokratska stranka danas je osudila rušenje, nazivajući ga "gnusnim zločinom i neskrivenim kršenjem Ustava i zakona".

Učesnici današnjeg protesta negodovali su i zbog vanrednih mjera vlade Edija Rame, uvedenih radi suzbijanja koronavirusa.

Brojne policijske snage raspoređene su oko državnih institucija u blizini srušene zgrade.

Rama, nekadašnji gradonačelnik Tirane, rekao je da će na mjestu srušene zgrade biti izgrađeno novo pozorište vrijedno 30 miliona eura, koje će dizajnirati danske arhitekte iz Grupe Bjarke Ingels.

Za sada nije jasno kada će početi izgradnja novog pozorišta.

Prvobitno je bilo planirano da gradnju izvodi i finansira lokalna kompanija, koja je zauzvrat od vlade trebalo da dobije obližnje zemljište za izgradnju kula.

Vlada je zbog protesta odustala od toga, a izgradnju novog pozorišta sada treba da finansira grad Tirana.

Galerija

Bonus video: