Novi projekat Savjeta za regionalnu saradnju: Uključivanje mladih na Balkanu u odlučivanje

Projekat koji će trajati tri godine Evropska unija finansira sa 1,5 miliona eura.
251 pregleda 0 komentar(a)
Savjet za regionalnu saradnju (RCC), Foto: AP
Savjet za regionalnu saradnju (RCC), Foto: AP

Novi projekat Savjeta za regionalnu saradnju (RCC) uspostaviće "omladinske laboratorije" koje će se, zajedno sa kreatorima politika, baviti važnim pitanjima zajedničkim za sve mlade ljude Zapadnog Balkana.

To su zaposlenost, preduzetništvo, obrazovanje, a cilj je da se mladi angažuju i uključe u proces donošenja odluka, navodi se u saopštenju RCC.

Projekat nazvan "Omladinska laboratorija Zapadnog Balkana" odnosi se na Albaniju, BIH, Crnu Goru, Sjevernu Makedoniji i Srbiju, kao i na Kosovo, a piše da mladi tamo čine 21,27 odsto ukupnog stanovništva. Projekat koji će trajati tri godine Evropska unija finansira sa 1,5 miliona eura.

Zašto se mladi na Balkanu ne uključuju u procese donošenja odluka?
Zašto se mladi na Balkanu ne uključuju u procese donošenja odluka?

Tokom projekta sarađivaće se "s nacionalnim upravama, nacionalnim savjetima mladih, krovnim omladinskim organizacijama, donatorima i drugim relevantnim akterima".

RCC očekuje da se uključivanjem mladih u odlučivanje spriječe odlazak kvalifikovane radne snage, migracija radnika, neusklađenost diploma s tržištem rada i da se smanji izuzetno visoka stopa nezaposlenosti među mladima u regionu.

"Treba konačno promijeniti težište sa politike koja mlade ljude tjera iz regiona, na politiku koja uključuje mlade ljude, sluša šta imaju da kažu i poštuje njihov glas", naveo je RCC.

Mladi na Balkanu
Mladi smatraju da su važnije stvari koje povezuju ljude na Balkanu, od onih koji ih razdvajaju

RCC je ocijenio da je "sada pravo vrijeme za to, jer se 61 odsto mladih sa Zapadnog Balkana slaže da su stvari koje povezuju taj region mnogo važnije od onih koje ga razdvajaju".

Bonus video: