OPTIMISTA PO PITANJU PRONALASKA RJEŠENJA

Zaev: U pregovorima sa Grčkom došlo do približavanja u nekim stavovima

Makedonski premijer je ostao pri stavu da nema potreba za intervencijom u Ustavu Makedonije, što je jedan od grčkih zahtjeva, i da se dobro zna gdje mogu da se naprave ustupci
51 pregleda 1 komentar(a)
Zoran Zaev, Foto: Gov.me
Zoran Zaev, Foto: Gov.me
Ažurirano: 14.02.2018. 21:14h

Premiijer Makedonije Zoran Zaev izjavio je danas da je u pregovorima sa Grčkom oko imena došlo do približavanja u nekim stavovima i da je optimista po pitanju pronalaženja rješenja.

On je novinarima rekao da su na sastanku šefova diplomarija u Beču od sedam početnih pozicija tri odstranjene, dodajući da su to vjerovatno bile najlakše tačke, ali da je signal za obje strane da rješenje može da se nađe.   

"Vjerujem da se sa politikom nove vlade veoma brzo mogu da se otklone i druge pozicije. Svakako, suštinske pozicije su veoma značajne, ime, da li će se mijenjati Ustav ili ne, jezik i druge stvari koje se tamo spominju. To je suština samog pregovaračkog procesa i mogućnosti za pronalaženje rješenja", rekao je Zaev prilikom posete Tikveškom regionu.

Makedonski premijer je ostao pri stavu da nema potreba za intervencijom u Ustavu Makedonije, što je jedan od grčkih zahtjeva, i da se dobro zna gdje mogu da se naprave ustupci.

Zaev je dodao da će, ukoliko se nađe rješenje, konačnu reč imati građani na referendumu.

On je istakao da su susretom ministara vanjskih poslova Grčke i Makedonije, Nikosa Kocijasa i Nikole Dimitrova sa posrednikom UN Metjuom Nimicem, suštinski počeo pregovarački proces za rješavanje spora oko imena.

Prema medijskim najavama, do novog susreta Dimitrova i Kocijasa moglo bi doći u Sofiji na marginama sastanka ministara vanjskih poslova zemalja EU i zemalja kandidata.

Spor Atine s Makedonijom oko njenog prava na ime koje nosi i sjeverna grčka oblast, godinama blokira evroatlantske integracije Makedonije.

Preporučujemo za Vas