"HOĆEŠ DA TI DONESEM SNIMKE...?"

Dodik: Vlast u Republici Srpskoj prisluškuje opozicione poslanike, ja sam slušao, imam pravo

Dodik je rekao da je njegova izjava o tome da MUP Republike Srpske prisluškuje opoziciju, izrečena na sjednci Narodne skupštine Republike Srpske, bio preformans.
8201 pregleda 4 komentar(a)
Dodik, Foto: Screenshot/Youtube
Dodik, Foto: Screenshot/Youtube

Srpski član predsjedništva Mosne i Hercegovine (BiH) Milorad Dodik, koji je i lider vladajuće stranke u Republici Srpskoj, izjavio je sinoć na sjednici Skupštine Republike Srpske (RS) da vlast prisluškuje opozicione poslanike.

"Nema vlasti koja ne sluša (prisluškuje) opoziciju. Ja sam slušao. Imam pravo da slušam. Hoćeš da ti donesem snimke šta se govori o tebi", rekao je Dodik, obraćajući se poslaniku Nebojši Vukanoviću iz kluba opozicione Srpske demokratske stranke.

Dodik, lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata i srpski član Predsjedništva BiH, upitao je i ministra unutrašnjih poslova RS Dragana Lukača da li su istiniti snimci koje mu dostavlja, a potom i "šta tu radi", odnosno što ne reaguje na ponašanje opozicionih poslanika Vukanovića i Draška Stanivukovića.

"Ne treba ih tući, ali im treba reći. Nosite se dođavola", kazao je Dodik, optuživši opoziciju u RS da je "remetilački faktor".

Potom je uputio kritiku i potpredsjedniku Narodne skupštine Milanu Petkoviću.

"Ili ćete voditi skupštinu ili je nećete voditi. E tako, pošto ja o svemu odlučujem. Promijenite poslovnik i zaustavite ovo", rekao je Dodik, aludirajući da je Petković trebalo da spriječi dobacivanje opozicionih poslanika tokom njegovog obraćanja.

Dodik je kritikovao i premijera RS Radovana Viškovića zbog izjave da je možda bilo nekih pogrešnih poteza vlasti tokom vanrednog stanja, uvedenog zbog epidemije novog koronavirusa.

"Hoću da bude napisano u u skupštinskim zapisima da nije bilo nijedne greške za vrijeme vanrednog stanja", naveo je Dodik.

Narodna skupština RS počela je juče posebnu sjednicu na kojoj bi trebalo da bude donijeta odluka o ukidanju vanrednog stanja, uvedenog 28. marta.

Dodik, koji je juče boravio u Istočnom Sarajevu, pojavio se pred kraj zasijedanja i za govornicom proveo gotovo sat vremena.

Dodik je danas rekao je da je njegova izjava o tome da MUP Republike Srpske prisluškuje opoziciju, izrečena sinoć na sjednci Narodne skupštine Republike Srpske, bio preformans.

"Naravno da je to bio dio odnosa u samoj Skupštini. I onaj koji prisluškuje to ne oglašava i ne saopštava javno. To je ono što bi oni u opoziciji nazvali performans, ili što bi se u običnom narodu nazvalo zezanje", rekao je Dodik, prenijela je Alternativna televizija (ATV).

Više opozicionih poslanika, kao i Transparensi internešenel BiH danas su tužilaštvu BiH podnijeli krivične prijave protiv Dodika zbog neovlašćenog prisluškivanja, što je krivično djelo.

Borenović: Poslije izjave da prisluškuje opoziciju, Dodik je već sinoć trebalo da bude priveden

Predsjednik Partije demokratskog progresa (PDP) i poslanik u Predstavničkom domu parlamenta BiH Branislav Borenović podnio je danas Tužilaštvu BiH krivičnu prijavu protiv Dodika za krivično djelo neovlašćeno prisluškivanje.

"Dodik je priznao da je vršio i da u kontinuitetu vrši krivično djelo neovlašćenog prisluškivanja trećih lica, u ovom slučaju članova opozicionih stranaka", rekao je Borenović novinarima u Banjaluci.

On je ocijenio da je to presedan na osnovu kojeg bi u normalnoj zemlji već reagovali organi unutrašnjih poslova po nalogu tužilaštva i da bi Dodik još sinoć bio priveden i saslušan.

"Radi se o članu Predsjedništva BiH koji je priznao krivično djelo i to ni manje ni više pred govornicom najvišeg zakonodavnog tijela u Republici Srpskoj. Budući da nadležni organi nisu reagovali, naša je obaveza da podnesemo krivičnu prijavu", kazao je Borenović.

On je dodao da Dodikova sinoćna izjava za govornicom u parlamentu RS da vlast prisluškuje opoziciju i da je lično slušao snimljene razgovore poslanika opozicije, nije samo priznanje krivičnog djela, već su dovedeni u pitanje i osnovni ustavni principi na kojima je zasnovano funkcionisanje društva.

Za krivično djelo neovlašćenog prisluškivanja predviđena je zatvorska kazna od šest mjeseci do pet godina.

Šarović (SDS): Dodik bi morao podnijeti ostavku

Srpska demokratska stranka (SDS) "pokrenuće sve mehanizme" pred nadležnim institucijama, tužilaštvima u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini, da bi se sprovela opsežna istraga o prisluškivanju članova opozicionih stranaka, odlučilo je danas Predsjedništva SDS na sjednici u Banjaluci.

Predsjednik SDS Mirko Šarović je rekao da ta afera može da nadmaši sve do sada slične slučajeve.

"Najvišerangirani funkcioner iz Republike Srpske (srpski član predsjedništva BiH Milorad Dodik) vlastitim priznanjem (u srijedu) u najvišem demokratskom tijelu RS svojom izjavom priznaje da je vršeno nelegalno prisluškivanje narodnih poslanika", naveo je Šarović novinarima u Banjaluci.

Dodao je da se radi o jednom od najtežih krivičnih djela.

Šarović je naglasio da je obaveza SDS da kolektivnom krivičnom prijavom svih poslanika nadje način i mogućnost da se "ovoj vrsti bezakonja stane na put".

"U svakoj normalnoj zemlji morao bi da podnese ostavku, ali znajući njegov moralni lik, to se neće dogoditi. Ako se ukaže prilika za njegov opoziv zbog toga što je učinio, mi ćemo je iskoristiti”, rekao je Šarović.

On je kazao da je Dodik još jednom pokazao da predstavlja "prijetnju napretku Republike Srpske".

"Ovo je tako važan trenutak u kojem moramo pokazati odlučnosti i da ovo nije zemlja bezakonja, niti zemlja jednog pojedinca, već da je demokratska zemlja", ocijenio je Šarović.

Govoreći o održavanju "mise za Blajburg" prošlog vikenda u Sarajevu, Šarović je rekao da je SNSD propustila priliku da osudi ustaški pokret i nedjela tog pokreta, jer u parlametnu BiH nisu glasali za inicijativu kojom se to osuđuje.

"Oni su izbjegli da zajedno s nama budu dio te većine, štiteći svoje koalicione partnere", kazao je Šarović, navodeći da je "iza te rezolucije stala" Srpska pravoslavna crkva.

Komentarišući to što SNSD donošenje budžeta za 2020. godinu i održavanje lokalnih izbora uslovljava odlaskom članova CIK, lider SDS je rekao da Dodik i njegova stranka "više neće biti u prilici da manipuliše izbornom voljom građana".

"Na osnovu te njihove rakcije vidi se koliko im je važna CIK. Mi im poručujemo da ta institucija treba da radi u interesu građana, a ne onih koji je koriste za manipulacije na izborima", naglasio je Šarović.